Slika nije pronađena

Kada završavaš srednju i počneš se informirati o fakultetima i studentskom životu naići ćeš na more informacija, od kojih nisu baš sve uvijek točne. Iako je to jedno super razdoblje, nije baš onako kako se prikazuje na filmovima niti je prelagano.

Uvijek postoji neka iznimka i možda se baš nekome dogodilo nešto od ovih slučajeva i tvrdi da je istina, ali za većinu – ovo su samo laži i mitovi. Nakon što su te matura i srednja škola iscrpile, psihički i fizički, faks je lijepo razdoblje, s manje stresa, manje učenja, više druženja i super provodima. Ili baš i ne! Bilo da od jeseni krene normalna nastava ili se zadrži još i dalje online, to ne smanjuje količinu obaveza koju imaju studenti, dapače, samo uništava onaj pravi studentski život. Ovo su najčešće laži koje možeš čuti o faksu i u koje nemoj povjerovati jer ćeš se inače u listopadu kada krene nova akademska godina – jako razočarati.

1.Ne moraš uopće ići na predavanja

Istina, ne moraš ići na predavanja, ali za neke ćeš kolegije onda izgubiti mogućnost izlaska na ispit, za druge ćeš izgubiti dodatne bodove koje dobivaš dolascima, a neće te niti profesori nikada vidjeti (što je nekim profesorima itekako bitno). Ne ići na predavanja nije dobra ideja i jedna je od onih stvari koje će ti se obiti o glavu. Ima kolegija na koja nećeš morati ići na predavanja, ali nemoj očekivati da je ovo pravilo. Uz to, osim predavanja, tu su još i seminari i vježbe, koji su u 99% slučajeva obavezni. Ako se vodiš time da nećeš provoditi puno vremena na faksu, već u druženjima, čeka te razočarenje.

2.Nećeš imati ni malo slobodnog vremena

Druga krajnost je da se govori kako pak nikada nećeš imati slobodnog vremena jer ćeš stalno morati nešto raditi za faks. Ima razdoblja, poput ispitnih rokova, kada nećeš imati vremena, ali ostatak godine, ako se dobro organiziraš, možeš stići i rješavati fakultetske obaveze, izlaziti, baviti se hobijima... Možda ćeš neki dan biti cijeli dan na faksu, ali drugi ćeš onda biti samo koji sat. Nema svaki dan po 7 sati sjedenja na nastavi kao u školi.

3.Ludi izlasci svaki vikend!

Ako imaš neograničeni budžet, svakako. U suprotnom, bit će ti to teže realizirati. Trenutno zbog korone nema izlazaka u pravom smislu te riječi, ali kada se situacija vrati u normalu i otvore klubovi – kreće ludnica. Ovisno o tome u kojem ćeš gradu studirati, ali izlasci u Zagrebu nisu baš jeftini. Ima klubova koji su prilagođeniji studentskom budžetu, ali svejedno, izlaziti srijedom kada je studentska srijeda, i onda još vikendom, može biti kobno za tvoj novčanik. Od plaćanja upada za većinu mjesta do preskupih pića koja ni nisu toliko dobra, novac će ti nestati samo tako. Izlaziti baš svaki tjedan i to po nekoliko dana nije za većinu realnost koju si mogu priuštiti.

4.Ako završiš faks, lako ćeš naći posao

Nemoj očekivati da je diploma ulaznica za dobar posao, pogotovo ako se nećeš potruditi. Sama činjenica da imaš završen fakultet za puno zanimanja nije nešto što ti garantira instantno pronalaženje posla. Postoje fakulteti koji će ti to osigurati, ali ne svi. Od sakupljanja iskustva preko studentskih poslova do odlaska na svaku praksu koja ti se nudi na faksu – to je itekako bitno i nešto što ne bi trebali ignorirati. Svako će ti iskustvo olakšati pronalazak posla, ali ne i top plaću. Neki s diplomom rade za jednaku plaću kao tete prodavačice u DM-u, zato pažljivo kod odabira što ćeš studirati ako želiš puno novaca i siguran posao.

5.Razići ćeš se sa starim prijateljima iz srednje i zamijeniti ih novima na faksu

Bit će teže na faksu održavati odnose s ljudima iz srednje, pogotovo ako odete studirati u različite gradove, ali to ne znači da ćete se prestati družiti. Prijatelji od doma će ti i dalje biti prijatelji i svejedno ćete se nastaviti družiti – ako ste si stvarno prijatelji. Upoznat ćeš nove ljude na faksu, to je sasvim sigurno, bit ćete si bliski i super, ali neće te tvoja prijateljica s kojom sada sjediš zamijeniti nekim novim ili zaboraviti samo zato što se više nećete vidjeti svaki dan. Bit će teže dogovoriti druženja, ali ne i nemoguće! Pitanje je samo želiš li održati ta prijateljstva.

Pogledajte još:

Pišeš svoj prvi životopis i nemaš baš radnog iskustva? Ovo je 5 stvari koje će ti pomoći da bude što bolji

Maturanti koji planiraju ove godine upisati faks mogu se prijaviti za stipendiju od 2000 dolara!

Učenje za velike testove: 5 stvari koje NE SMIJEŠ raditi kada učiš za državnu maturu

studiranje laži mitovi faks

Još vijesti