Slika nije pronađena

Kao da učenje nije dovoljno grozno samo po sebi, nego postoji sto savjeta koji ti pomažu kako da bolje učiš. Sa svih strana čuješ stvari koje će ti pomoći kako da se bolje koncentriraš ili briljiraš na testu, ali uglavnom ispadne da su pola tih savjeta samo mitovi koje ne bi trebala slušati.

Krenula je škola, počeli su prvi testovi i svaka pomoć je dobro došla. Ovo su samo neki od mitova koje si zasigurno čula, ali krajnje je vrijeme da prestaneš vjerovati u njih.


Uči uvijek na istom mjestu

Učiš uvijek u svojoj sobi za radnim stolom i vjeruješ kako je to jedini recept za kvalitetno usvojeno gradivo. Krivo. Nedavno je otkriveno da djeca i mladi koji uče u različitim okruženjima zapravo mnogo bolje i brže usvajaju informacije zbog načina na koji mozak obrađuje informacije. Ponekad nam okolina pomaže da bolje zapamtimo informacije jer promjenom mjesta učenja obogaćujemo informacije koje pamtimo i usporavamo zaboravljanje, a znanje gradimo u različitim kontekstima. Dakle, sljedeći put bez straha otiđi u knjižnicu, na livadu, kod frendice ili u omiljeni kafić. Važno je samo da ostaneš koncentrirana i da nema previše ometajućih faktora.


Kampanjci prolaze lošije

Učenje dva dana prije testa ili još gore noć prije ispita nikad nije dobra opcija jer dodatan stres i ne spavanje mogu loše utjecati na naš mozak i zdravlje organizma. Ali to ne znači da kampanjci prolaze lošije po pitanju ocjena. Na brzinu ćeš naštrebati sve, dobiti dobru ocjenu, ali pod koju cijenu? Savjet je učiti redovito, ali svi znamo da će se kad-tad dogoditi da moramo ostati dugo budni i učiti u zadnji čas.


Neko gradivo je potpuno nepotrebno

Naravno da te živcira što moraš naučiti sto i jednu formulu iz geometrije ili pak znati koje godine je bila neka bitna. Ali poanta nije u tome da naučiš sve to i jednog dana pobijediš u kvizu, već da naučiš na kreativan način riješiti problem. Makar to značilo napraviti dobar šalić s formulama.



Ne slušaj muziku dok učiš

Ovo funkcionira na individualnoj razini. Neka istraživanja pokazuju da slušanje klasične glazbe pomaže kod učenje, druga pak preporučuju ambijentalnu glazbu. Neki pak tvrde da možeš slušati i Arianu Grande. Nema točnog odgovora, ali postoje ljudi koji ne mogu učiti u tišini i ako si jedan od njih slobodno stavi slušalice i uči onako kako tebi odgovara. Preporuka je pak da slušaš glazbu koju ne slušaš inače jer će te poznati stihovi ipak možda ometati.


Dobra priprema je najvažnija

Kupila si markere svih živih boja, prikupila bilješke sa svih strana, pospremila sobu, skuhala kavu i zapisivala si marljivo na svakom satu. No, sva priprema svijeta neće ti pomoći ako si počela učiti u zadnji čas. Logično je da što više vremena provedeš učeći isto gradivo, to ćeš ga bolje znati. Neki bolje funkcioniraju pod stresom pa brže uče, ali bit ćeš mirnija ako kreneš na vrijeme.


Neki su jednostavno talentirani u pisanju testova

To jednostavno nije istina. Pisanje testova vještina je koja se može naučiti. Neki jednostavno sjednu, napišu test, predaju ga i gotovo. Neki pak imaju problema s koncentracijom, misle da neće stići sve napisati, imaju problema s pisanjem ili jednostavno nisu učili pa im ne ide. Ako si među njima, prije testa se dobro naspavaj, par puta duboko udahni i probaj smiriti misli i koncentriraj se samo na pitanja. I naravno – uči prije testa.


Foto: Giphy, Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

Učenje ne mora biti mučenje: 7 čudnih savjeta za uspješnije učenje

5 trikova za uspješnije učenje

Cool ideje za uređenje prostora za učenje

mitovi učenje savjeti

Još vijesti