Slika nije pronađena

Najveći stres bude uvijek dan prije i na dan ispita/testa/odgovaranja, tada nam živci pogotovo rade i mogu nam čak biti i na putu do dobivanja dobre ocjene. Bitno je naučiti gradivo, barem donekle, ali uz to, još ti neke sitnice mogu pomoći.

Koliko god prije testa ili ispita učila, čak i da si krenula na vrijeme i da si stigla sve naučiti, za neke to neće biti dovoljno i svejedno će biti pod stresom dan prije ispita. A pogotovo oni koji nisu krenuli učiti na vrijeme, a trebaju dobiti što bolju ocjenu, njih će stres taj zadnji dan posebno mučiti. Tu nažalost nema puno pomoći, ako uopće nisi krenula učiti, počni raditi šalabahtere, jer znaš i sama da nema šanse da stigneš naučiti. Ako si pak naučila, ali svejedno uvijek prije ispita/testa ili odgovaranja budeš jako pod stresom i to ti stvara probleme, počni raditi ovih 6 stvari dan prije ispita/testa/odgovaranja.

1.Naspavaj se

Prva velika greška koju radi puno nas je da ne spavamo noć prije testa ili odspavamo samo par sati. Tih ti par sati učenja vjerojatno neće napraviti veliku razliku, a bit će ti i teže učiti jer ti se spava i nećeš moći dobro pamtiti niti se koncentrirati. Uz to, sutra kada ćeš se trebati koncentrirati na rješavanje testa, nećeš moći jer si umorna. Najbolje je večer prije naspavati se onoliko koliko i inače spavaš. Bit ćeš svježija i mozak će ti biti odmoran pa ćeš se i lakše koncentrirati. Ako baš misliš da ti treba ponavljanje, odi spavati ranije i probudi se ranije da još ujutro jednom prođeš gradivo.

2.Posebno se dan prije koncentriraj na dio gradiva koji ti najslabije ide

Nemoj trošiti vrijeme na ponavljanje onoga što dobro znaš, to znaš, pokušaj shvatiti one dijelove gradiva koje uporno preskačeš. Potraži pomoć na internetu ili od neke frendice koja to razumije. Možda nećeš naučiti za 5, ali ćeš ipak nešto znati i moći barem dobiti više od 0 bodova na tom odgovoru. Čak i da samo jedan dio skužiš, i to je već nešto. Dobro je ponoviti cijelo gradivo, ali na ovo stavi fokus.

3.Nemoj piti energetska pića, puno kave ili tablete za koncentraciju

Kada zagusti, tražimo spas u svemu, ali okrenuti se ovim proizvodima nije najpametniji odabir. Dat će ti samo trenutnu koncentraciju, a i kada se natrpaš njima, junk foodom ili čokoladom, može se pojaviti i kontraefekt i početi ti se spavati. Radije uzmi hranu koja je dobra za mozak poput borovnica, orašastih plodova, avokado, tamne čokolade ili čak plave ribe u koju pripadaju skuše, haringe ili sardina.

4.Uzmi barem 15 minuta vremena i vježbaj

Ili ako voliš jogu, uzmi vrijeme za nju. Ovo će ti dobro doći da ti se tijelo smiri i opusti od stresa zbog dana koji slijedi. Pogotovo ako imaš problem s tim da ne možeš zaspati večer prije ispita, fizička aktivnost će te izmoriti. Večer, pa čak i dan, prije ispita budemo u grču cijelo vrijeme, zato je bitno pustiti i mozak da se odmori tako da se naspavaš, ali i da ti se tijelo odmori od sjedenja za stolom cijeli dan.

5.Izbjegni negativne vibre

Svi imamo onu jednu osobu koja će dan prije početi s negativnim razmišljanjima (i obično će to biti ona osoba koja će dobiti 5 i imati sve točno). Žalit će se da nije stigla naučiti, da ima previše gradiva, da je preteško, pa tko bi to sve stigao u tako malo vremena, da je pod stresom… Radije dan prije ispita nemoj otići na kavu ili druženje ako znaš da će tamo svi biti u negativnom moodu. Ako treba, na taj dan isključi i obavijesti na grupnom chatu. Negativnost se lako širi i tada ti to stvarno ne treba.

6.Uključi u raspored učenja neku aktivnost koja te veseli

Želiš što je više moguće vremena učiti da stigneš još jednom sve proći, ponoviti…ali nemoj zaboraviti raditi pauze, kao i uzeti veću pauzu od učenja. Negdje u sredinu dana ubaci neku aktivnost koja te posebno veseli, poput toga da odgledaš koju epizodu omiljene serije, čitaš knjigu, odeš se vidjeti s dečkom, prošećeš po kvartu…bilo što, minimalno sat vremena, samo više. To će ti biti motivacija i tijekom učenja da ne prekidaš učenje, jer znaš da te čeka nešto super kada prođeš dobar dio gradiva.

Pogledajte još:

Kako NE učiti? S ovih 8 navika kod učenja moraš prestati čim prije

Učenje za velike testove: 5 stvari koje NE SMIJEŠ raditi kada učiš za državnu maturu

Trikovi i tehnike za učenje u zadnji tren – na ove ćeš načine lakše zapamtiti gradivo kad nema vremena

učenje večer prije ispita odgovaranje test dan prije ispita

Još vijesti