Slika nije pronađena

Bilo da učiš za ispit na faksu, za državnu maturu ili za test iz biologije, prva i najbitnija stvar je da si urediš prostor za učenje. U tom prostoru ne bi trebalo biti nepotrebnih stvari koje će ti odvlačiti pažnju, već samo ovih 9. One su ti dovoljne.

Radni stolić uvijek nekako postane mjesto gdje se kroz neko vrijeme nađe previše sitnica koje nemaju veze s učenjem i koje onda odvlače pažnju kada treba učiti. Imati uredan i pospremljen stolić, ili bilo koje drugo mjesto gdje učiš, je ključno kako bi učenje bilo što uspješnije.  Obično oko sebe imamo hrpu stvari, ali kada idemo učiti trebali bi imati samo ovih 9 – i ništa drugo.

1.Šalica kave/čaja

Kava je mnogima gorivo koje ih pokreće, pogotovo kada je sezona učenja, a ne imati ju na stoliću dok učiš će vjerojatno odvesti do toga da ćeš kroz pola sata zaspati. Koji god da napitak preferiraš, kavu, zeleni čaj ili nešto skroz drugo, najbolje je pripremiti prije početka učenja i imati sa sobom tako da ne prekidaš učenje odmah, jer sigurno ćeš se za 20 minuta sjetiti da ti treba.

2.Bočica/čaša vode

Jednako važno kao imati šalicu kave je imati i bočicu vode. Važno je ostati hidratiziran i redovito piti vodu, a kada učiš i prebaciš se u skroz drugi svijet lako je zaboraviti tu i tamo ustati i otići u kuhinju popiti čašu vode. Ovako će ti biti tu i sigurno ćeš se sjetiti.

3.Nešto za prigristi

Banana, jabuka, čokoladica ili energetska pločica, neka takva sitnica će ti dobro doći kada izgubiš motivaciju za učenje. Možeš osmisliti sistem da se nagradiš s kockicom čokolade svaki put kada prođeš i naučiš određeni dio gradiva. Tako nešto može pomoći, a i nekada je jednostavno lakše učiti ako tu i tamo pojedemo nešto slatko.

4.Markeri i penkale

Korisno je dok učiš podvlačiti bitne stvari ili zapisivati bilješke sa strane. To ti može pomoći da lakše zapamtiš gradivo, ali i i da ti bude lakše ponavljati kada ćeš ga prolaziti idućih 100 puta, jer znaš da će trebati. I zabavnije je učiti (i lakše zapamtiti) kada je sve šareno ili kada si dok učiš radiš dodatne info grafike.

5.Naočale, ako ih nosiš

Ovo je vrijeme kada možeš pustiti oči da se odmore od leća i staviti naočale. Nitko te neće vidjeti i nije bitno stoje li ti dobro i uklapaju li se u outfit. Učiti s lećama nekima nije problem, ali naočale su svakako udobnija opcija. Isto tako, ako ne nosiš naočale cijelo vrijeme već samo tu i tamo, ovo je prilika kada ih trebaš izvući. Oči će ti se manje umarati, a time i ti.

6.Lista svega što trebaš naučiti

Dobro je uvijek imati pregled nad situacijom. Koliko toga imaš za naučiti? Do kada? Kada je koji bitan test ili odgovaranje? Što sve stigneš u jednom danu? Imati dobar plan je ključno. Zato nije loše ni da ti jedna od stvari na stoliću bude lista što sve trebaš naučiti u tom danu ili iz tog predmeta. Tako ćeš uvijek znati koliko još imaš posla, a i zadovoljavajuće je kada ćeš prekrižiti jednu po jednu stvar s liste.

7.Papirnate maramice

Za slučaj da počneš plakati kada vidiš koliko još puno gradiva imaš i koliko ti je malo vremena ostalo. Šalu na stranu, papirnate maramice ili papirnati ručnici dobro dođu, možeš proliti kavu ili vodu po papirima za učenje ili po sebi, počne ti curiti nos, zamažeš prste dok jedeš čips ili čokoladu dok učiš... Ima toliko situacija kada će ti biti drago što imaš ovako nešto kraj sebe, a ne moraš trčati u drugu prostoriju  svaki put kada ti zatreba.

8.Laptop/tablet

Neki elektronički uređaj koji nije tvoj mobitel ti može tu i tamo dobro doći. Nemoj ga imati direktno ispred sebe ili u prostoru učenja jer će ti odvlačiti pažnju, ali negdje na dohvat ruke bi ti moglo koristiti. Svako toliko se pojavi neka sitnica koju treba provjeriti, nisi sigurna hoće li neki dio gradiva biti u testu...internet će ti tada dobro doći. Ali samo za to, nikako ne za Instagram ili TikTok.

9.Biljka

Kada ti je prostor lijepo uređen, bit će ti lakše učiti. To ne znači da na stoliću trebaš imati hrpu dekoracija, već nekoliko, jednu ili dvije. Dobra dekoracija može biti neka mala biljka poput kaktusića ili okvir s omiljenom fotkom. To su stvari koje ti neće odvlačiti pažnju od učenja, a koje će ipak učiniti da ti prostor izgleda ugodno.

Pogledajte još:

Kako učiti kada ti se baš nikako ne da, a moraš? Ovo su koraci koje trebaš slijediti

Najčešće greške koje radimo kada učimo – zbog ovoga ti treba više vremena da nešto naučiš! [VIDEO]

Najbolji način za iskoristiti pauzu od 5 minuta kada učiš: Ovako ju ispuni i bit ćeš svježa i spremna za dalje

učenje radni stolić sezona učenja stvari na radnom stoliću

Još vijesti