Slika nije pronađena

Škola, sport, pohađanje glazbene ili škole stranih jezika: to je svijet u kojem živi većina školaraca i tinejdžera. No, koliko je izvanškolskih aktivnosti previše, a koliko dovoljno da obogate tvoj život?

Slobodne aktivnosti potiču socijalni razvoj, omogućavaju stjecanje novih vještina, a često su i prilika za zabavu. Ono što moraš imati na umu (ali i tvoji roditelji koji to često zaborave), jest da se između ambicija za boljim obrazovanjem, bavljenjem sportom i učenjem stranih jezika često izgubi osnovna ideja djetinjstva, a to je obiteljski život i uživanje u tom bezbrižnom dobu odrastanja.

Ponuda za slobodne aktivnosti ima sve više! Već na početku školske godine cijeli grad i škole izlijepljeni su letcima za učenje stranih jezika, odbojke, karatea, violine i klavira, baleta, suvremenih plesova... Postavlja se pitanje koliko je dodatnih aktivnosti potrebno prosječnom učeniku, a što je previše, čime se baviti, a čemu ipak treba odoljeti i hoćeš li uslijed svih tih obazeva biti preopterećen kao školarac.

Iako suvremenim roditeljima psiholozi i pedagozi savjetuju da svojim klincima osim škole osiguraju i druge aktivnosti koje stimuliraju psihofizičke sposobnosti, bitno je ipak posvetiti pažnju i znakovima umora i iscrpljenosti koji obuhvaćaju:


-neraspoloženje
-nenaspavanost
-plačljivost
-otpor u svakodnevici
-laganje ili prikrivanje informacija
-agresivnost

Razne aktivnosti pomoći će ti da lakše odlučiš čime se želiš baviti u budućnosti te se razviješ u potpuniju i bogatiju osobu, ali njima se uvijek moraš veseliti. Ako ti postanu veliko opterećenje i primijetiš da se osjećaš loše pri samoj pomisli da večeras moraš na trening (i taj osjećaj potraje dulje), možda si pretjerao/la.

Mnogi roditelji, u strahu da će upasti u loše društvo ili jednostavno imati previše vremena za loše navike poput provođenja previše vremena na društvenim mrežama ili igranja igrica, okupiraju djecu brojnim aktivnostima što može imati negativan efekt. No, osim što ponekad ispaštaju školarci, nije ni roditeljima lako jer prenatrpan raspored može izazvati stres i kod njih.

Bitno je dakle znati svoje granice i kapacitet i posvetiti se samo onome što te zbilja veseli i u čemu vidiš smisao.


Što ti misliš o izvan-nastavnim aktivnostima? Treniraš li nešto? Jesu li opterećenje ili nužnost za svakog školarca?

L.B./izvor: radiosarajevo.ba

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...Važnije su igra i izvanškolske aktivnosti: u Finskoj učenici ne dobivaju zadaću do srednje škole...

...Tinejdžeri na Olimpijadi u neobičnim sportovima...

...12-godišnja Laura pročitala 239 knjiga i postala najčitateljica Knjižnica grada Zagreba!...

Izvanškolske aktivnosti opterećenje ili zadovoljstvo poboljšavanje psihofizičkog razvoja Škola

Još vijesti