Slika nije pronađena

Počela je ispitna groznica, frka i panika, a ti još nisi ni krenuo sa štrebanjem za ispite i počinje te prati sve veća i veća trta. Evo nekoliko savjeta kako da ne prošvikaš i riješiš testove najbolje što možeš!

Samo kad se sjetiš da te skoro svaki dan čeka po jedan ispit, a nakon toga možda i državna matura, prijemni ispit za faks... u roku keks te počne boljeti glava, misliš da ćeš se razboljeti, postaješ jako umoran, ne možeš spavati, izbijaju ti bubuljice po cijelom licu... Zlo i naopako!


Iako je možda prekasno govoriti o tome da treba učiti kontinuirano, a ne kampanjski (bez brige, jednog dana ćeš i ti to govoriti svojoj djeci), sad je već prekasno i moraš naći najbolji mogući način da se suočiš sa situacijom. Pa evo nekoliko prijedloga:

Kombiniraj lakše i teže predmete

Počni s lakšim stvarima i polako napreduj prema težima. Tako ćeš se osjećati bolje kad skužiš da ti je super krenulo i bit ćeš motiviraniji. Kad učiš, izmjenjuj učenje dosadnih predmeta sa zanimljivima kako bi podigao razinu interesa i lakše podnio one dooosadne stvari. Za predmete za koje znaš da ćeš morati tražiti pomoć profesora, prijatelja ili uzeti instrukcije jer ti baš i ne idu, odmah u startu isplaniraj trećinu više vremena da ih riješiš. Kad ih odvališ prije nego što si predvidio i ostane ti još vremena, bit ćeš zadovoljniji.

Nagradi se!

Odredi si ciljeve koje trebaš postići nakon svakog dijela gradiva i kad to uspiješ – uzmi nagradu. To može biti kolač koji je mama složila, šetnja sa psom, nešto novo u ormaru... Odmah ćeš se osjećati bolje i bit ćeš spreman za nove izazove... ups, lekcije. Također, napravi pauzu između lekcija ako skužiš da ti se sve već popelo navrh glave. Popij sok, prolistaj časopis ili se malo razgibaj.

Društveni život

Svakome treba malo odmora i jako loša ideja je ostaviti po strani društveni život i aktivnosti kojima se inače baviš. Ipak, u vrijeme ispita moraš malo usporiti i ne partijati cijelu noć ili ići svaki dan na kave. Ukoliko nešto treniraš ili ideš na tečaj jezika – nastavi i dalje sa svojim aktivnostima.


Vrijeme učenja

Ako imaš problema s koncentracijom, počni učiti u manjim intervalima i svaki dan na to dodaj po 15 minuta. Nemoj pokušavati učiti duže od 45 do 60 minuta u komadu. Nakon 60 minuta obavezno napravi pauzu od 10-ak minuta kako bi razbistrio misli i zatim nastavi.

Fokus

A kako razbistriti misli u 10 minuta pauze? Naravno, najgore je razmišljati opet i samo o gradivu. Pogledaj kroz prozor i počni brojati sve ljude koji imaju, npr. crvenu kosu, broj crjepova na susjedovom krovu ili pse koji su prešli cestu...  sve što će ti pomoći da skreneš pozornost s onog što te muči i na neki način zaokupiš misli. Mentalne igre poput slaganja novih riječi od već postojećih ili igre kaladonta su dobre fore za takvu razonodu. Ne uzimaju puno vremena, a djeluju!

Think pink

Kad smo u stisci s vremenom, samo razmišljamo o tome kako nećemo ništa stići i kako  nema šanse da uspijemo sve to riješiti na vrijeme. Kada postaneš nervozan i počneš si vrtjeti u glavi nešto tipa 'Ne znam ništa', 'Poludjet ću', 'Ja to ne mogu', 'Past ću sigurno', 'Beskoristan sam'... jednostavno u glavi zamisli veliki znak STOP i jaka crvena svjetla. Kad doslovce zaustaviš takve misli, pokušaj svjesno zamijeniti ovakve fraze pozitivnim, ohrabrujućim mislima poput: 'To je samo napetost, ne može mi nauditi', 'Opusti se, koncentriraj, sve će biti u redu', 'Još malo i gotovo'.

Tehnike disanja

Zbog stresa dišemo brzo, kratko i plitko zbog čega nam srce kuca ubrzanije nego inače. Ako se to desi, sjedni negdje gdje ti je udobno, ako je moguće. Stavi jednu ruku na trbuh i provjeri koliko brzo dišeš. Ako je to nekoliko udisaja svakih nekoliko sekundi, duboko udahni i počni mirno brojati. Polako izdahni i zadrži izdisaj barem pet sekundi. Nastavi to raditi dok ne počneš disati normalno. Također, to je dobra metoda za smirenje kad te uhvati panika usred ispita.

Spavaj

Kad si umoran, brige će postati još veće nego što zaista jesu. Ukoliko imaš problema sa spavanjem, smanji doze kofeina, prozrači sobu, priušti si topli tuš ili kratku kupu s mirisnim uljima. Neki ljudi su pod dodatnim stresom kada se ne naspavaju. Naravno, samo kratak period možemo dobro funkcionirati bez dovoljno sna.


Iće i piće

Pića koja sadrže kofein, poput kole, čaja i kave, su stimulansi i pomoću njih ćeš se osjećati življe i dobiti dozu kratkoročne energije. No od previše kofeina (u kombinaciji s nervozom) može te boljeti želudac pa uz kavu ujutro i popodne kombiniraj sokove od svježe iscijeđenog voća kako bi dobio dodatnu dozu vitamina i energije. Da se riješiš nervoze, pojedi nešto prije ispita, bez obzira koliko se napeto osjećaš. Ne treba to biti cijeli obrok, ali ćeš funkcionirati bolje uz malo goriva iznutra i neće ti biti bed kada ti želudac počne kruliti usred ispita.

Tjelovježba

Redovita vježba je sjajan način za suočavanje sa stresom. Čak i ako ne treniraš neki sport, uzmi si 10 minuta svako jutro za razgibavanje. Samo 10 do 20 minuta dnevno koje provedeš u šetnji, vožnji biciklom ili u teretani mogu puno značiti za opuštanje cijelog tijela.

Kad je ispit gotov...

…odmah počnemo razbijati glavu o tome što smo odgovorili točno, a što pogrešno. To samo uzrokuje dodatnu nervozu. Umjesto toga, popij kavu s društvom, odmori i baci se na rješavanje sljedećeg ispita.Anela Senčar
Foto: Photoxpress.com

stres učenje Škola Matura

Još vijesti