Slika nije pronađena

Navikli smo da su učenici zaboravljivi – zaboravljaju zadaće, pernice, rokove za testove, tablice množenja i dijeljenja, definiciju imenica i da ne nabrajamo što sve ne. Ali što kada jedna obrazovna ustanova, dakle škola zaboravi uvesti neki obavezni predmet?

E, onda je to problem! I za školu i za učenike! No, čini se da se sve ipak najviše prelomilo na leđima učenika (zna se, uskliknut će mnogi!). Krenimo ispočetka i objasnimo ovaj neobičan švedski slučaj.


Dakle, privatna srednja škola, gimnazija iz Gothenburga zaboravila je u nastavni plan i program uvesti predmet religije. Taj je predmet obavezan na maturi, a za njega su učenici te škole službeno saznali tek dan prije mature. A tada još jedan šok – učenicima je dano tjedan dana da prođu gradivo iz navedenog predmeta i onda pristupe njegovom rješavanju na maturi!

U školi se pravdaju da nisu dobro razumjeli zakon u kojem piše da je religija obavezan nastavni predmet te ističu da su ga zamijenili sociologijom. Učenici su još prije potegnuli to pitanje jer su neki saznali da religiju imaju kao obavezan predmet u drugim školama, međutim iz uprave su im rekli kako imaju sociologiju umjesto religije i kako je sve OK.

Religija se u srednjim školama u Švedskoj treba slušati posljednje dvije godine školovanja. Teško je sada povjerovati da će učenici to silno gradivo moći proći u samo tjedan dana. Onima koji to ne uspiju i ne pristupe maturi iz navedenog predmeta, mogu prihvatiti negativnu ocjenu iz predmeta i sve odgoditi za jesen, čime će se  otvoriti niz problema.

Jedan učenik iz navedene škole kaže: 'Zadnje dvije godine stalno se pitam ne bismo li trebali imati religiju. No, rekli su nam da imamo sociologiju umjesto toga. Cijelo sam vrijeme čekao kada će nam doći dio o budizmu, ali nikada se nije dogodilo!'


Učenici prosvjeduju protiv ovakvog tretmana, međutim čini se da im nitko i ništa neće pomoći. Jedna učenica objašnjava: 'Jako sam iznervirana. U par dana moram prijeći gradivo koje se uči dvije godine. I to prije mature!'

Ne zna se hoće li i škola snositi kakve posljedice za ovakvu šlampavost i zaboravljivost, no za sada se čini kako im baš ništa neće biti, dok je među učenicima stanje panično.

Inače, jedna studija Unicefa među učenicima razvijenih zemalja, pokazala je da je stupanj znanja među švedskim tinejdžerima drastično opao zadnjih dvadeset godina. Istraživanje je pratilo znanje mladih do 15 godina starosti u čitanju, pisanju i matematičkim zadacima te su Šveđani na 18. mjestu od ukupno 29 zemalja, a što je još gore, daleko su ispod svojih skandinavskih susjeda. Primjera radi – Finci su na prvom mjestu. Među lošima su i Austrijanci na 22. te Luksemburg na 26. mjestu. 2000. godine Švedska je u istoj studiji bila – prva.

Što vi mislite o propustu švedske škole? Je li se i vama ikada dogodilo slično? Smatrate li da se učenicima trebaju dati neke druge mogućnosti i da škola treba biti kažnjena?

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

Škola Matura zanimljivo

Još vijesti