Slika nije pronađena

Kod nas je rijetkost da u jednoj školi nađemo jedan par blizanaca, a kamo li više! Što kažete o školi u kojoj idu 23 para blizanaca? Zvuči nevjerojatno, ali je sto posto istinito! Radi se o osnovnoj školi u Wilmettei blizu Chicaga.

Ali to nije sve, priča tek postaje zanimljivija jer – svih 23 para blizanaca zapravo su raspoređeni po petim razredima iste osnovne škole. Među blizancima su i Ryan i Luke Novosel koji su čitali Guinnessovu knjigu rekorda i otkrili sljedeće – u toj knjizi tri škole s najvećim zabilježenim brojem blizanaca su također iz Sjedinjenih Američkih Država, ali svaka ima 'samo' po 16 para blizanaca. Dakle, čikaška škola ih 'debelo' šije u statistici, iako još nisu službeno dospjeli u knjigu rekorda.

Guinnessova knjiga rekorda već je kontaktirana te su svih 46 blizanaca zatraženi da pošalju rodne listove te se zajedno fotografiraju. Nakon ovoga očekuje se i službena potvrda kako se radi o školi s najviše blizanaca na svijetu.

View more videos at: http://nbcchicago.com.

U petim razredima spomenute osnovne škole ima sveukupno 470 učenika, što znači da blizanci predstavljaju čak visokih 10 posto populacije cijele škole! Nadalje, od 23 para blizanaca, samo je jedan par identičan te su jedni rođeni svatko na različit datum, odnosno jedan nekoliko minuta prije ponoći, a drugi nekoliko minuta nakon ponoći.

U Sjedinjenim Državama broj blizanaca vrtoglavo raste u posljednjih 30 godina, odnosno porastao je za čak 76 posto, najčešće zato što se žene sve kasnije odlučuju imati djecu i zato idu na umjetnu oplodnju koja obično rezultira dvojkama, ali i zbog korištenja oralnih kontraceptiva. Proračuni kažu kako su blizanci rađaju u jednom od 30 poroda.


Također, škola s najviše blizanaca nije jedina kategorija s blizancima u Guinnessovoj knjizi rekorda pa su tako prošlog mjeseca u knjigu rekorda ušli bliznaci iz Irske koji su rođeni sa začudnih 87 dana razlike!

Ono što je zanimljivo kod ove škole jest i činjenica da su se i sami nastavnici i učenici iznenadili kada su saznali koliko je blizanaca u istoj obrazovnoj ustanovi. Naime, iako se znalo da su blizanci ondje, do sada ih nitko nije brojao te su svi priznali kako 23 para blizanaca itekako zvuči impresivno. A još impresivnije je sve izgledalo kada su se blizanci okupili na jednom mjestu kako bi se fotografirali za Guinnessovu knjigu rekorda.

Imate li i vi sličnu priču iz svoje škole ili iz razreda? Znate li ima li u kojoj školi više od dva – tri para blizanaca? Podijelite svoja iskustva s nama.

N.LJ.J.
Foto: Screenshot

Škola blizanci svijet zanimljivo

Još vijesti