Slika nije pronađena

Učenicima srednjih strukovnih škola praksa predstavlja mjesto gdje mogu pokazati što su u teoriji naučili. Zanat o kojem su učili moraju negdje isprobati, a nažalost, to često završi tako da rade nešto što uopće nema veze s njihovom strukom.

Sasvim drugačiji primjer stiže iz Slavonskog Broda gdje je šesnaest učenika Ekonomsko-birotehničke škole u

zanimanjima upravni referent i poslovni tajnik provelo dva tjedna u Irskoj na stručnoj praksi u sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti Skills4Tomorrow.

Učenici koji su dobili priliku isprobati stečeno znanje u školama, u irskim su firmama radili administrativne i tajničke poslove, reorganizirali dokumentaciju, obrađivali podatke i ostale poslove vezane za svoju struku.


'U Hrvatskoj je teško pronaći kvalitetne tvrtke gdje učenici mogu odraditi praksu. Problem je najviše u tome što se učenicima ne posvećuje dovoljno pažnje. Praksa služi tome da oni nešto nauče, vježbaju i isprobavaju tehnike. U Irskoj su dobili mentore koji su s njima radili i upravo to je ono što ovdje najviše nedostaje', objasnila je Marija Deanković, koordinatorica projekta.


Prava slika mlade i vrijedne Hrvatske su Nikolina, Dorotea i Antonija, učenice trećeg i četvrtog razreda koje su svojim znanjem i marljivim radom zaslužile poziv natrag u Irsku. Naime, poslodavci kod kojih su obavljale praksu ponudili su im da se nakon završene škole vrate i da ih posao kod njih čeka.


'Bile smo presretne jer je u Hrvatskoj stvarno rijetko da se ovako nešto dogodi. Nitko ne može naći posao, a i obično nas nakon završene srednje strukovne škole čeka samo konobarenje', složile su se cure.Nas je zanimao kako je izgledao jedan njihov radni dan?

'Kretala sam na posao oko 9, a s radom u firmi koja se bavi antialergijskim navlakama sam počinjala oko 10 sati ujutro. Slagala sam cjenike i letke, uređivala web stranicu i brinula se o mailovima, a odradila sam puno radno vrijeme od 8 sati. Bilo mi je super jer nas nije bilo puno pa je šef uvijek bio tu za sva pitanja', ispričala nam je Antonija.

'Dorotea i ja radile smo skupa u jednom odvjetničkom uredu. Posao nam je počinjao u 9 sati i također smo radile puno radno vrijeme, sve do 17 sati. Reorganizirale smo spise i obavljale ostali uredski posao i uvijek je uz nas bio netko tko nam je pokazivao što i kako trebamo raditi. Jako puno smo naučile i ovo iskustvo bih svakako preporučila svima. Ne samo da smo naučile kako raditi posao nego smo usavršile i engleski jezik', ispričala je Nikolina.


Nakon ovakvog iskustva, slijedilo je logično pitanje – planiraju li ostati u Hrvatskoj?

'Moja želja je otići u Irsku na studij pa ću onda vidjeti što dalje', rekla je Antonija. 'Želim otići tamo na studij i ostati raditi gore. Stvarno mi se jako svidjelo sve', priznala je Nikolina. 'Moj plan je studirati u Hrvatskoj, ali uzeti godinu dana pauze pa otići malo u Irsku raditi', kaže Dorotea.

Ovo je prilika koju će cure pamtiti zauvijek, a sve im je to omogućio projekt Skills4Tomorrow kojega provodi Ekonomsko-birotehnička škola. Projekt je odobren i financiran od Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince.

U sklopu projekta Skills4Tomorrow 16 učenika 3. i 4. razreda upravnih referenata i poslovnih tajnika upućeno je na stručnu praksu u Dublin (Irska). Stručna praksa održavala se u tvrtkama raznih profila u razdoblju od 13. do 27. studenoga 2016.


Za vrijeme boravka u Irskoj, učenici su bili smješteni u obiteljima tako da su imali prilike upoznati kulturu i način života svojih domaćina. I nakon posla su naravno imali prilike za odmor pa su tijekom boravka u Irskoj posjetili Glendalough, jednu od najljepših turističkih destinacija Irske, glacijalnu dolinu s dva jezera i poznato ranosrednjovjekovno samostansko  naselje koje je u 6. stoljeću osnovao sv. Kevin.

Foto: Facebook Skills4Tomorow

Ines Ibrišević


Pročitajte još:

Kreativni i maštoviti: evo kako hrvatski učenici varaju na ispitima

Ima 125 medalja i ustaje u 6 ujutro: 13-godišnji Ivan ne može se odlučiti u kojem sportu je bolji

Objavljena lista najutjecajnijih tinejdžera 2016. godine

slavonski brod skills4tomorrow Erasmus

Još vijesti