Slika nije pronađena

Što znaš o Albertu Einsteinu? Na prvu se vjerojatno sjetiš lika starca sa sijedom kosom, zatim ti kroz glavu prođe da je bio najslavniji fizičar čije je glavno djelo teorija relativnosti, a jesi li znala da je Albert bio među 'lošim učenicima'?

Često je zazujao na satu, sve je zaboravljao, imao je jedinice i ignorirao školske obveze, no one predmete koje je volio jednostavno je rasturao. Samo ćemo reći – pogledajte gdje je danas.

Malo je čudno da se isto događa i danas – uz hrpu školskih predmeta nemamo se vremena posvetiti onima koje volimo i tada postajemo 'loši' učenici.


Albert je odrastao, postao svjetski poznati, a svoju je djecu odlučio odgajati drugačije od sistema. On je znao da ne postoje loši učenici i da je to samo loš naziv za djecu koji nisu dobili priliku da razviju svoje specifične interese nego ih se pokušalo ukalupiti u postojeće nastavne programe i propisane aktivnosti.

Vjerovao je da njegovi sinovi Hansa Alberta i Eduarda kojeg je zvao Tete trebaju imati slobodu i učiti ono što ih zanima. U pismu koje je 1915. godine poslao tada 11-godišnjem Hansu Albertu, savjetuje mu da se drži sviranja klavira i drvodjeljstva koje je klinac volio jer je to za njega 'čak bolje i od škole'.


'Moj dragi Alberte,

jučer sam primio tvoje pismo i bio sam vrlo sretan zbog toga. Već sam se bojao da mi više uopće nećeš pisati. Kada sam bio u Zurichu, rekao si mi da ti je čudno kada tamo dođem. Zbog toga mislim kako bi bilo bolje da se nalazimo na nekom drugom mjestu gdje nas nitko neće ometati.

Sviraj ono što se tebi sviđa, čak i ako ti profesori ne daju da to vježbaš. To je način na koji ćeš najviše naučiti. Bez obzira na sve, molit ću te da svaku godinu provedemo cijeli mjesec zajedno kako bi vidio da imaš oca kojem si drag i koji te voli. Od mene možeš naučiti mnogo dobrih stvari, nešto što ti drugi ne mogu lako ponuditi. Ono što sam postigao napornim radom nije samo za strance nego posebno za vas, moje dječake. Ovih dana završio sam jedan od najljepših radova u svom životu i kada budeš veći pričat ću ti o tome. Drago mi je čuti da uživaš u sviranju klavira. Prema mom mišljenju, klavir i drvodjelstvo najbolje su stvari za dječaka tvojih godina, čak i bolje od škole. To su stvari koje mladoj osobi poput tebe sjajno odgovaraju.

Sviraj ono što se tebi sviđa, čak i ako ti profesori ne daju da to vježbaš. To je način na koji ćeš najviše naučiti, uživajući u tome što radiš do te mjere da ni ne primjećuješ kako je vrijeme prošlo. Ja sam ponekad toliko zaokupljen poslom da zaboravim na svoj podnevni obrok.

Šaljem poljubac tebi i Teteu,

Tata.

Pozdravi za Mamu.'


Foto: Pixabay

I.I.


Pročitajte još:

Krajnji rok za maturante – imate još samo sedam dana ili ništa od mature

U kojoj klupi sjediš u školi? Evo što to govori o tebi i tvojim prijateljima - istina?

Testovi se bliže – kako da tvoje bilješke budu savršene?

Škola loši učenici Pismo albert einstein

Još vijesti