Slika nije pronađena

Čini nam se kako ova vijest ne bi trebala biti čudna jer živimo u 21. stoljeću, ali valjda i dalje vrijedi #hrvatska. Tako je odlučeno da će sljedeće godine 2018. na 2019. informatika postati obavezan predmet u osnovnim školama.

Predmet za koji ne možemo vjerovati da nije važniji od matematike ili hrvatskog, uvest će se prvo u pete i šeste razrede, a potom, sljedeće godine, u sedme i osme, rekla je za Index ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

'Ne možemo odmah uvesti informatiku frontalno u sva četiri razreda jer se kurikulum gradi, informatika za sedme i osme nadovezuje se na onu za pete i šeste', objasnila je Divjak.

Potrebna oprema već je spremna

'Informatika će se učiti po obrazovnim sadržajima koji su već razvijeni. Potrebnu opremu dobrim dijelom već imamo. Provodimo i projekt e-škola koji se bavi opremom, edukacijom nastavnika i centralnim servisima za e-učenje, izrađen je repozitorij digitalnih sadržaja i sl. Treba vidjeti koliko i u što od opreme još treba uložiti, međutim, informatika danas ne zahtijeva neku sofisticiranu, skupu opremu u školama. Za to se već povlače europska sredstva. Već u pilot projektu e-Škole koji vodi CARNet imamo oko 300 milijuna kuna europskih sredstava iz Europskih socijalnih fondova (ESF) i Europskih fondova za regionalni razvoj (ERDF)', pojasnila je.Ministrica tvrdi da postoji jasna namjera da se pilot projekt nastavi i dovrši sljedeće godine, kako je i planirano, no postoji i volja da se pokrene veliki projekt koji bi bio težak oko 140 milijuna eura. Sredstva za njega također bi se povukla iz europskih fondova.

Pilot projekt, koji je počeo još prošle godine, obuhvaća 10 posto škola, njih 151, dok bi ih velikim projektom koji bi krenuo 2018. bilo obuhvaćeno mnogo više, negdje između 60 i 80 posto škola. Cijela stvar bila bi provedena maksimalno transparentno, u skladu sa svim pravilima trošenja sredstava kakva zahtijeva EU.


Ipak, najveći problem su nastavnici koje treba educirati.


'Osnovne škole već imaju osnovnu opremu potrebnu za informatiku. Danas djeca već programiraju na mikro računalima koja su vrlo jeftina. Već imamo sinergiju između projekta e-škola i kurikularnih dokumenata koji su ionako napravljeni, a izrađuju se i ostali planovi od kojih je najvažniji edukacija nastavnika za sljedeću godinu. Oprema je u cijelom planu najmanji problem, mnogo veći je priprema nastavnika za sve škole'
objasnila je Divjak.


Znamo to kako to u našoj državi funkcionira. Vjerovat ćemo kad vidimo.

Foto: Unsplash

I.I./Index.hr


Pročitajte još:

[DRŽAVNA MATURA] Ove godine palo najviše maturanata, stiglo čak tri tisuće prigovora

Objavljeni rezultati ispita državne mature – hoćeš li podnijeti prigovor?

Završile su prijave u srednje škole u Hrvatskoj – je li i tvoja na popisu 10 najpopularnijih?

Škola predmet informatika

Još vijesti