Slika nije pronađena

Indija je u nastavni plan uvrstila predmet o sreći, a koji će se provoditi u okviru cjelovite kurikularne reforme u Delhiju. Najavio ga je indijski ministar obrazovanja, Manish Sisodia još prije skoro pola godina.

Program se počeo provoditi od početka srpnja pa indijski učenici svakodnevno mogu saznati kako postići sretno stanje uma i to u školi. Satovi predmeta o sreći traju od 30 do 45 minuta, a slušaju ih djeca vrtićke dobi i školarci različite dobi. U povodu početka provedbe nastave prigodnim riječima se obratio i Dalai Lama, koji je rekao da Indija može ujediniti i voditi svijet jer je ovladala modernim i drevnim znanjem i prevladala negativne emocije čovječanstva.

A post shared by NDTV (@ndtv) on


Učenici na ovom predmetu neće biti ocjenjivani, kao što je inače praksa na drugim predmetima, niti će imati testove i domaće zadaće. Cilj predmeta je razviti emocionalnu inteligenciju učenika aktivnostima poput meditacije i razgovora o vrijednostima, piše CNN.

Poticaj za uvođenje ovog predmeta je iznimno loše psihičko stanje indijske djece – prema podacima WHO-a, svako četvrto dijete u dobi od 13 do 15 godina bori se protiv depresije. Nastavnici se nadaju da će ovim predmetom pomoći mladima u borbi protiv depresije, stresa i anksioznih poremećaja. 'Sretna djeca lakše uče jer bolje spavaju, obično imaju bolji imunološki sustav, kreativnije razmišljaju, otporniji su na stres, imaju čvršća i bolja prijateljstva i lakše ih stječu', napisao je Sisodia na Twitter.

via GIPHY


Upravo zato je to prava škola za život – indijski učenici će saznati kako biti dobar čovjek, kako se nositi s emocijama, uspjesima i neuspjesima, kako prepoznati važnost mentalnog zdravlja, utvrditi vlastite granice, mogućnosti i kako preživjeti u svijetu punom stresa. Blago njima!

Foto: Giphy/Instagram/Shutterstock

M.Z.

Provjeri još...

Mobitel od jeseni zabranjen u školi učenicima i profesorima – što biste vi napravili da francuski model usvoji i Hrvatska? ANKETA

WTF Bez interneta u školama? Lome se koplja o štetnom utjecaju zračenja, neke škole se vraćaju 'žici'

Stiže novi predmet u škole, a za sve su 'krivi' vaši roditelji?!

Indija Škola predmet sreća

Još vijesti