Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.


PITANJE:

"Sve je počelo kako sam krenula u srednju (ove godine). Postala sam jako zatvorena kao osoba, nikom ne vjerujem, šutljiva, povučena i asocijalna tj s nikim ne pričam jer ne znam što bi pričala s ikim ili kako bi započela razgovor. U početku sam pokušala naci najbolju prijateljicu ili barem nekog s kim mogu pričati i nisam uspjela. Mislim da sam većini dosadna jer nemam neke događaje koje bi mogla nekome pričali ili ista sto bi nam mogla biti tema. Uvijek se bojim da nisam nekom naporna ili da se trpam kod nekoga u društvo kao neki priljepak i sl. Nemam hobi, dane provodim na internetu. Također nemam najbolju prijateljicu, imala sam ali sam se posvadila sa svima tijekom osnovne jer sam ja uvijek bila ona koja je bila potrčko i zamjena nekom kad nema s kim da se druzi, uvijek kad bi se posvađala ja bih prva se ispričala i pomirila nas, vise nemam snage za to i ne želim takva prijateljstva. S ostalima iz osnovne s kojima sam bila jako dobra također vise ne znam pričati. Danas mi je jedna cura koju sam upoznala nedavno rekla da sam jako šutljiva i da ne pričam puno. Što da radim? Stvarno ne znam što mi je, ni kako da se ponašam."

ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,

hvala ti što si nam se obratila i ukazala povjerenje. Kažeš da si ove godine krenula u srednju školu, da si postala zatvorena te da se ne družiš s kolegama iz razreda. Kažeš i da te brine da ćeš drugima biti naporna ili da ćeš se nametati, a zanima te na koji način ostvariti odnose s vršnjacima. Napisala si da nisi ostala u dobrim odnosima s vršnjacima iz osnovne škole i imam dojam da si razočarana odnosima koje si imala s njima. Žao mi je što se tako osjećaš. Socijalni odnosi, odnosno odnosi s drugim ljudima su važni i potrebni svakom tinejdžeru. S obzirom na to da si napisala da više nisi u prijateljskom odnosu s djevojkom koja ti je bila najbolja prijateljica, važno mi je reći ti da nisu sva prijateljstva dobra za tebe. Odnos koji si opisala, u kojem kažeš da imaš dojam da si se uvijek prva trebala ispričavati i miriti, kao i da si imala dojam da se podređuješ prijateljici, zapravo i nije zdravo prijateljstvo.

Prava prijateljstva su ona u kojima su osobe ravnopravne, cijene i poštuju jedno drugo te su oboje motivirani održavati taj odnos. Potičem te da razmisliš o tome što očekuješ od prijateljstava općenito. Mislim da ti to može koristiti dok razmišljaš o tome s kojim ljudima se želiš družiti i koji ljudi bi ti mogli biti prijatelji. Kažeš i da nemaš hobije, no pitam se postoje li općenito neke stvari kojima se baviš. To mogu biti i neke serije ili filmovi koje pratiš, igre koje možda igraš na internetu, a koje su tema za razgovor i upoznavanje s vršnjacima u školi. Osim toga, s vršnjacima možeš pokušati komentirati neku situaciju u školi, neko predavanje ili ih pitati za pomoć u vezi učenja ili zadaće. Potičem te i da o ovoj temi razgovaraš s nekom odraslom osobom od povjerenja, poput roditelja, članova obitelji ili možda psihologom ili pedagogom iz škole. Iz tvog upita sam stekla dojam da si brižna mlada osoba koja razmišlja o tome kako utječe na druge ljude, a mislim da su to vrijedne kvalitete koje možeš imati kao nečija prijateljica.

Ako želiš više razgovarati o ovoj temi ili bilo kojoj drugoj koja te brine, Hrabri telefon je tu za tebe. Možeš nazvati besplatnu i anonimnu liniju za djecu na broj 116 111 radnim danima od 9 do 20 sati, javiti nam se putem chata radnim danima od 17 do 20 sati, kao i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Unsplash

I.I./Hrabri telefon

Pročitajte još:

Situacija koja je poznata mnogima: 'Nikad ne pokazujem znakove depresije, ali kad sam sama u svojoj glavi strah me'

Kako (pre)živjeti preseljenje daleko od rodnog grada – što kad ne želiš 'novi' život, već želiš svoj 'stari' natrag?

'U životu mi je dobro, ali javljaju mi se suicidalne misli' – kako ih zaustaviti?

Pomoć šutljivost prijateljstvo hrabri telefon

Još vijesti