Slika nije pronađena

Ima onih ljudi koji su toliki profići u iskorištavanju drugih da nećeš to odmah ni primijetiti, već ćeš misliti da je ta osoba baš draga i dobra. Postoje neki znakovi koji ti mogu otkriti iskorištava li te netko ili ne.

Fejk i lažni prijatelji su zadnja stvar na svijetu koja ti treba u životu. Kada nekoga novog upoznamo i na prvu nas ta osoba oduševi, možemo postati 'slijepi' za neka njena problematična ponašanja, jednako kao i kada se zaljubiš i ne vidiš ništa loše o toj osobi. Isto se događa i s prijateljima. Nečije ti ponašanje može biti malo čudno, ali pripisuješ to svim drugim mogućnostima, osim onoj jedinoj o kojoj se vjerojatno radi, a to je da te netko iskorištava. Ovih 11 ponašanja može ti otkriti o čemu se tu radi – iskorištava li te netko ili ti se stvarno samo učinilo.

1.Tu su samo onda kada njima nešto treba
Klasičan znak koji pokazuje da te neki 'prijatelj' iskorištava je ovaj – tu je samo onda kada te nešto treba i kada njoj/njemu to odgovara. I baš slučajno, uvijek kada ste zajedno, njima nešto treba pomoći ili traže uslugu ili nešto slično.

2.Ne čekiraju nikada kako si ili kako je prošao test iz kemije
U vašem odnosu isključivo si ti osoba koja se uvijek javlja? Pogotovo se to odnosi na situacije kada nije u pitanju neki dogovor za druženje, već samo želiš čekirati kako je ta osoba ili što se događa kod nje. Kada je netko u prijateljstvu isključivo radi sebe i neke svoje koristi neće se nikada truditi ovakvim malim gestama pokazati da mu je stalo.

3.Nikada te ne tagiraju nigdje ili stavljaju vaše zajedničke fotke
Zvuči glupo, ali društvene mreže i što je objavljeno na njima su postali dobar pokazatelj odnosa među ljudima. Ako imaš prijatelja koji sve druge stalno označuje ispod nekih memeova i sličnih objava, a tebe nikada ne, ili nikada ne objavljuje nikakvu fotku na kojoj ste zajedno – to su znakovi da te ta osoba ne smatra svojim prijateljem, već si joj ti tu iz nekih drugih razloga.

4.Ne pozivaju te nigdje
Još gore od ovoga gore je kada te ta osoba nikada ne pozove nigdje sa sobom. Bilo da se radi o druženjima s nekim drugim njihovim prijateljima ili odlaska u shopping, ako nikada nema poziva, to ti može reći isto što i ponašanje pod brojem 3.

5.Ne znaju ništa o tebi i ni ne trude se saznati
Održavanje prijateljstva uključuje i upoznavanje druge osobe i građenje jačeg i boljeg odnosa. To znači i pričanje o obitelji, simpi ili razlozima zašto te brat živcira. Kada je netko u prijateljstvu samo iz neke vlastite koristi, ovakve ga stvari neće zanimati i ta se osoba neće uopće truditi saznati nešto više o tebi. Zanimat će ih samo stvari koje su njima bitne i zbog kojih si im ti bitna.

6.Tračaju te
Kada čuješ da te netko ogovarao iza leđa, možeš odmah znati da ti to nije pravi prijatelj. Kada it netko ovako nešto kaže, koliko je to istina može ti otkriti i odgovor na pitanje: koliko ta osoba koju nazivaš prijateljem trača i ljude s kojima si je kao dobra kada je s tobom? Ako to radi, onda se nemoj čuditi što si se i ti našla 'na tapeti'.

7.Nisu tu kada ih trebaš
Baš onda kada tog prijatelja najviše trebaš, on nikada nije tu, jer ima nešto bitnije ili mora baš tada biti negdje i ne može otkazati? Prijateljstvo treba biti da se obje strane jednako trude,a  ne samo jedna. Kada ti je odnos s nekime jednostran i ti si ta strana koja se trudi, a od druge ništa, moraš ozbiljno razmisliti o tome želiš li takvu osobu i dalje nazivati prijateljem.

8.Družite se uvijek pod njihovim uvjetima
Kada oni žele, gdje oni žele i kako oni žele. Baš kada se družiš s nekom frendicom koja je popularna u školi, tada se i taj 'prijatelj' želi prikrpati, ali nikada ga ga/ju pozoveš da sami odete negdje ili ti se uvijek javlja baš prije testa iz matematike jer zna da tebi dobro ide. To ti otkriva da je tu samo iz koristi.

9.Postanu bezobrazni i nestanu kada im ne želiš dati ono što žele
Kada se zauzmeš za sebe i kažeš prijatelju 'ne', postoje dva načina na koja mogu reagirati: ili se pomiriti s time i priznati da su pretjerali ili se uvrijediti i izvrijeđati tebe ili te početi ignorirati. Ako je u pitanju ovo drugo, najbolja stvar koju možeš napraviti je biti zahvalna što si se te osobe riješila i ne javljati im se više nikada.

10.Priznali su ti da te iskorištavaju, ali drugim riječima
Toksični prijatelji koji su tu iz koristi to će ti nekada i priznati, ali toliko će pametno koristiti riječi da to nećeš odmah ni shvatiti, već ćeš misliti da su dragi ili da ti se zahvaljuju. Primjerice, kada ti netko kaže 'Hvala ti još jednom, znam da ti uvijek to napravim' ili 'Znam da se čini kao da sam uvijek tu samo kad mi treba___, ali to stvarno nije tako'. Ako imaju potrebu opravdati nešto što rade, šanse su da se osjećaju krivo jer znaju koliko te iskorištavaju.

11.Daju ti previše komplimenata
Svi volimo dobiti komplimente i lako je pasti i osjećati se posebno u društvu nekoga tko će te uvijek obasipati lijepim riječima. Ali kada je previše komplimenata? Lako je za primijetiti kada netko počne pretjerivati, pogotovo ako to nije kroz zezanciju već se čini kao da to stvarno misli. Komplimentima te zapravo samo želi osvojiti i navesti da uskoro pristaneš na nešto što će od tebe tražiti. Ovakvi komplimenti nisu iskreni i ako malo bolje sljedeći put obratiš pažnju, točno ćeš vidjeti o čemu pričamo.

Foto: Giphy/ Freepik - yanalya

M.T.

Pogledajte još:

Jesi li naporna u pravoj količini ili malo previše? Ovih 5 znakova otkriva da tražiš previše pažnje od frendice

Kako se sprijateljiti s novim ljudima kada kreneš u srednju: Pomoći će ti ovih 8 savjeta

Deset zapovijedi prijateljstva! Ove stvari nikada ne smiješ prekršiti kod stvaranja i održavanja prijateljstva

prijatelji loš prijatelj iskorištavanje fejk prijateljstvo toksično znakovi iskorištavanja

Još vijesti