Slika nije pronađena

Svaka osoba s kojom se sprijateljimo u životu neće zauvijek tu ostati i biti nam prijatelj. S nekima ćeš se razdvojiti zbog različitih okolnosti, a za neke će vrijeme pokazati da ipak nisu toliko dobri koliko ti se to na početku činilo.

Prijateljstvo treba biti lijepa stvar, odnos koji će te veseliti i osoba s kojom ćeš jedva čekati da se družiš. Prijatelji su kao druga obitelj, ali ona koju smo si sami odabrali. I zato u tvom krugu prijatelja ne bi trebalo biti mjesta za ljude koji te ne poštuju. Kada te netko ne poštuje to će najčešće pokazivati tako da neće uzimati u obzir tvoje potrebe, tvoje vrijeme, tvoje želje. Uvijek će gledati samo na sebe i kako da njima bude bolje. Nekada se može činiti da nam netko želi dobro, da nas potiče da budemo bolja verzija sebe, ali kombinacija ova tri ponašanja otkriva da taj netko ipak ne uzima tvoje interese u obzir i da te zapravo uopće ne poštuje.

1.Inzistira da joj kažeš SVE
Da, prijateljica je tu da joj ispričaš što te muči, tko te iznervirao i je li te simpa pogledao pod odmorom, ali nekada će ti se možda dogoditi nešto o čemu nećeš htjeti pričati ili o čemu tog trena nećeš željeti previše pričati. Prava će prijateljica to razumjeti i neće ti skakati po glavi, već će te pustiti da joj to ispričaš onda kada budeš spremna. Ako imaš osobu koja ti takvo što ne dopušta i koja jednostavno mora sve znati, ali ona tebi gotovo nikada ne otkriva takve detalje o svom životu, možda se ipak trebaš od nje malo distancirati. Siliti te da joj ispričaš SVE iako je očigledno da ne želiš, nije znak prijateljstva.

2.Ne poštuje tvoje vrijeme i tvoje obaveze
Svi bi radije gledali omiljenu seriju na Netflixu nego učili kemiju ili latinski, ali nekada to nije moguće.
I toga smo svjesni. Ona prijateljica koja te nagovara i nagovara da se dođeš družiti s njom, otići u kino ili samo chillati i gledati 'Emily in Paris', iako zna da imaš test za dva dana, pokazuje ovakvim ponašanjem da ju nije briga za tebe i tvoje obaveze, već samo želi da se družite jer je NJOJ sada dosadno. Dogodit će se nekada da ćeš imati obaveze poput učenja, obiteljskih okupljanja, pomaganja mami... i nećeš se moći ići družiti s prijateljicom. Ona koja očekuje da sve planove otkažeš kada se ona sjeti družiti i koja ne razumije da imaš i druge ljude u životu, nije osoba s kojom imaš zdrav odnos.

3.Tjera te da radiš stvari koje ti nije ugodno raditi
Može se činiti na prvi pogled kao da te potiče da prebrodiš strah ili da se oslobodiš sramežljivosti, ali s obzirom na to o čemu se radi, možeš zaključiti je li u pitanju tako nešto ili te ta osoba samo ne poštuje i želi te staviti u neugodnu situaciju. Primjerice, netko tko te tjera da piješ alkohol iako to ne želiš. Ako te prijatelj osuđuje jer radiš nešto drugačije ili te pokušava natjerati da se osjećaš krivom jer ne radiš što bi oni, to je znak da te ta osoba ne poštuje.

Nekada je bolje i zdravije ljude maknuti iz života, nego pokušavati održati na životu odnos u kojem je samo tebi stalo.

Foto: Pexels - Vinicius Wiesehofer

M.T.

Pogledajte još:

Znakovi da te 'prijatelj' iskorištava – ovih 11 ponašanja će ti otkriti je li ti netko pravi prijatelj ili fejka

Kako se sprijateljiti s novim ljudima kada kreneš u srednju: Pomoći će ti ovih 8 savjeta

Deset zapovijedi prijateljstva! Ove stvari nikada ne smiješ prekršiti kod stvaranja i održavanja prijateljstva

odnos toksični prijatelj prijatelji poštovanje iskorištavanje

Još vijesti