Slika nije pronađena

Znamo da biti tinejdžer nije nimalo lako. Previru hormoni, tijelo  se mijenja, a k tome se i svako malo mijenja raspoloženje. Tu je i okolina koja najčešće baš ništa ne shvaća. U okolini najbitniji su roditelji, odnos s njima koji u to doba često postaje prepun trzavica.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu napravili su hvale vrijedno istraživanje o tome koja bi mogla biti tajna sretnih tinejdžera te su došli do zanimljivih rezultata. Zaključak glasi: tajna sretnih tinejdžera su upravo roditelji koji ih razumiju!

U istraživanju je sudjelovalo 116 roditelja i njihove djece tinejdžera. I roditelji i tinejdžeri vodili su dnevnik svojih odnosa, odvojeno, dakako, a iz tih su dnevnika kasnije skupljeni rezultati.  U dnevniku su opisivali svoje međusobne odnose, kako su se osjećali dok su zajedno, a tinejdžeri su dodatno opisivali i svoj osjećaj depresije i stresa.

Pokazalo se da, što su tinejdžeri pozitivnijim ocijenili svoj odnos s roditeljima te vrijeme koje su s njima proveli, to su se bolje osjećali i oni i njihovi roditelji. Također, što je pozitivnije ozračje kod kuće, u smislu slaganja s roditeljima, to su tinejdžeri pisali o manjoj razini stresa i depresije.  Ono što je posebno važno jest koliko su roditelji točni u opažanju ponašanja svojih tinejdžera pa što su točniji u tome kako čitaju raspoloženje svoga djeteta i djeluju kako bi ga popravili ako je loše ili podržali ako je dobro, to im je odnos bolji, a samim time su i svi sretniji, posebice sami tinejdžeri.

Istraživanjem se još jednom pokazalo koliko su važni kompleksni odnosi. Što je odnos kompleksniji, to su svi sretniji koji su u tom odnosu.  Ovo je veoma važno saznanje kako za roditelje, tako i za tinejdžere. Roditelji se, kada se suoče s djetetom tinejdžerom, često osjećaju bespomoćnima, a tinejdžeri bespotrebnima i nevažnima, no uzajaman trud i rad itekako može dovesti do poboljšanja odnosa, a samim time i osjećaja zadovoljstva i povezanosti te – sreće.


Potrebno je vrijeme

U svakom slučaju, ako ste i sami u lošim odnosima s roditeljima, znajte da je potrebno vrijeme kako bi se svi prilagodili novim okolnostima, a upravo je tinejdžersko doba ta nova okolnost. Jednako kao što je tebi ponekad teško jer se brzo razvijaš, i fizički i mentalno, isto tako je potrebno i roditeljima određeno vrijeme da se prilagode na sve to što se s tobom događa.

Ti želiš sobu obložiti posterima, njima se to ne sviđa. Ti želiš obojiti kosu u ružičasto, oni padaju u nesvijest. Ti želiš probušiti nos, oni su na rubu živčanog sloma. Oni su ljuti jer ih ne slušaš i želiš nešto sasvim drugačije od onoga čemu su te cijeli život podučavali, a ti si ljut/a jer smatraš da uopće ne poštuju tvoje odluke.

I jednima i drugima treba vremena da se naviknete. Ovo istraživanje može itekako pomoći i jednima i drugima jer pokazuje da  jedino uz obostrano razumijevanje i uvažavanje može doći do zajedničkog osjećaja sreće!

Foto: Instagram

N.LJ.J.

tinejdžeri roditelji odnos

Još vijesti