Slika nije pronađena

Postoji nekoliko faza u našem životu: prvo su nam naši roditelji uzori i najveći heroji ikad. Zatim kad uđemo u pubertet idu nam na živce i mislimo da nas uopće ne razumiju i da nemaju pojma o čemu pričaju. Prvi znak prave zrelosti jest kad svoje roditelje prihvatiš kao ljude koji čine najbolje što mogu, ali isto tako, rade greške.

Volimo ih, vjerujemo im, slušamo ih, no ponekad treba znati povući granicu. Iako nam stvarno žele sve najbolje, ponekad je bolje poslušati svoje srce, a ne nešto što nam govore starci. Ovo su neke situacije u kojima bi trebala preispitati ono što ti oni kažu:

1. 'Premlada si i nemaš pojma što je zaljubljenost i ljubav' – ttly nije istina. Ljubav se naravno mijenja kako odrastaš i mijenja se ono što tražiš u dečku. Naravno da tvojoj mami može biti čudno kad ti kažeš da ga voliš i da ćete zauvijek biti zajedno jer je zbilja velika šansa da ćeš za tri godine biti s nekim drugim, ali postoje i slučajevi kad  ljudi od osnovne škole završe u braku. Nemoj se ljutiti na mamu kad ti to kaže, ali isto tako, ne moraš prekinuti vezu jer mama misli da to neće uspjeti.

2. 'Slušaj mene, ja znam o čemu pričam' – naravno da zna više od tebe kad su u pitanju porezi ili plaćanje računa ili priprema marinade, no u nekim stvarima ne mora biti u pravu. Ako nikad nije doživjela neku ljubavnu situaciju ili imala neki problem s frendicama koji ti imaš, ne može točno znati kako se osjećaš. Poslušaj ju što ti ima za reći, ali možda ipak pitaj još nekoga za dodatni savjet.


3. 'Ne znaš ti što je stres' – kaže ti mama kad ti kažeš da ti je teško u školi i da si pod stresom. Oni su prošli to sve i sad imaju posao i obitelj i misle da je njima teže. Vjerojatno i jest, ali tvoj stres itekako postoji. Nema goreg od hrpe testova, ljubavne drame ili svađe s frendicama, barem kad imaš petnaest. Nemoj se dodatno živcirati kad ti kaže ovako nešto, jednostavno o tim stvarima pričaj s frendicama koje znaju točno kako se osjećaš.

4. 'Moraš imati dobre ocijene ako želiš biti uspješna u životu' – tako je bilo prije dvadeset godina i ima pravo što ti to govori jer je to najbolje što ona zna. Tvoja mama ne zna da dns klinci zarađuju brdo para zbog YouTubea ili Instagrama i zato ne može shvatiti što joj govoriš. Potrudi se u školi jer je sve lakše uz neku diplomu, ali ako zbilja nešto želiš (a za to ti baš ne trebaju petice iz matke ili kemije) probaj na neki smireni način to objasniti i svojim roditeljima.


5. 'Kad odrasteš nećeš imati više prištića' – laž. Ako imaš problematičnu kožu imat ćeš ju cijelog života i moraš pronaći odgovarajuće preparate za njegu lica. Naravno da će se koža smiriti kad pubertet prođe, ali ako baš nemaš sreće, prištići će se pojaviti svaki put kad i pms.


6. 'Ako ne upišeš fakultet upropastit ćeš si život'
– još jedna laž. Hrpa ekipe završi faks i onda su ili nesposobni si naći posao ili jednostavno nisu sretni jer su upisali nešto što ne žele. Slijedi svoj san, a starci te mogu samo podržati u tome.


7. 'Teško je biti odrastao, uživaj u školskim danima'  - još jedna glupost. Neka ekipa se preporodi kad ode u svoj stan, nađe dobar posao i konačno nije pod kontrolom staraca. Škola je nekima prava noćna mora i uživaju u statusu 'odrasle i odgovorne osobe'.


8. 'Zabavljaj se sad, kad odrasteš nema vremena za zabavu'
– to kažu samo oni koji ne znaju kako živjeti život. Stvar je samo dobre organizacije vremena i novca i biti odrastao može biti itekako cool. Naravno, sve je lako kad si mlad, ali život ne staje nakon što navršiš trideset.


Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Frendice, dečko, starci - situacije u kojima se živciraš, a ne bi trebala

OPREZ Stvari koje nikad ne bi trebala reći starcima

Škola, frendice, život: Znakovi da ti treba pauza od svega

laži starci stvari ?

Još vijesti