Slika nije pronađena

Roditeljski posao je najteži na svijetu jer na mami i tati je odgovornost da svoje dijete pravilno usmjere te im još k tome ugrade različite vrijednosti. No, tko radi taj i griješi pa zato i `starci` ponekad ne kuže kojim riječima nas gađaju točno u žicu.

Premda roditelji žele svojoj djeci sve najbolje, nekada nam se čini da način kroz koji to pokušavaju `sprovesti` nekako ne štima. Oni često uspoređuju svoju djecu pa se nakon toga netko uvijek osjeća manje vrijedim i uvijek se iznova želi dokazivati mami ili tati.

Bez obzira na to što nas oni jako vole, oni nas istovremeno nekim svojim izjavama totalno povrijede, a ovdje se nalaze neke od njih:

`To je baš glupost, ne mogu vjerovati da si uzrujana zbog toga`

Kada smo u pubertetu, naši roditelji će nas vidjeti kako se zaista uzrujavamo zbog različitih gluposti jer nam hormoni divljaju, ali ponekad se s pravom uzrujamo, a oni to uopće ne shvaćaju. Primjerice, ako je mama bila u shoppingu te sestri kupila sjajilo za usne, a nama nije – naravno da ćemo se naživcirati. Iako ona nije time mislila ništa loše nego joj je kupila sjajilo jer je sestra stalno pričala kako treba novu šminku, nas je to svejedno uzrujalo jer ispada da na nas nije mislila. No, takva ljutnja će nas brzo proći, ali će mama i tata i dalje imati takve i slične izjave.


`Ista si svoj lijeni otac / Zašto nisi više poput svog brata?`

Realno gledano, ovo su retorička pitanja na koje ne postoji odgovor jer odgovora doslovno nema. Ovim izjavama jedan od roditelja može prilično pasivno izraziti nezadovoljstvo nama uspoređujući nas odmah s uspješnijim bratom ili sestrom te spočitavanjem toga da smo `isti kao otac koji je skroz lijen`. To će nas sve povrijediti, a osobito one koji žive sa samohranim roditeljem i ako je obitelj primjerice otac napustio. Roditelji moraju znati da nas ne trebaju uspoređivati s braćom ili sestrama jer svi smo individue, a da te ovo previše ne vrijeđa, samo pusti neka ti uđe kroz jedno uho i izađe kroz drugo.


`Da bar nikada nisam imao djece`

Iskreno, roditelje često izluđujemo, osobito ako smo tinejdžeri. Nažalost, često se poklopi da ljudi u pubertetu imaju roditelje koji su u krizi srednjih godina ili u menopauzi što znači da će trebati puno truda s obje strane kako bi stvari funkcionirale. No, ponekad se nikome ne da potruditi da odnos bude bolji pa kad roditelji totalne polude često znaju prizivati prošla vremena kada nisu imali djece i tvrditi da bi im bilo bolje da je tako i ostalo. No, treba znati da roditelji to zapravo ne misle nego je to nešto što kažu tijekom žute minute jer svakoj mami je drago što ima svoju djecu ili tati.

`Misliš da bi to trebala pojesti?`

Kada roditelji primijete da više grickamo čips nego što jedemo juhu će zasigurno poludjeti i popaliti sve alarme u sebi kako bi nas na to upozorili. Oni će vjerojatno početi prigovarati za sve što pojedemo, ali to ne bi trebali shvaćati ozbiljno ili kao znak da smo se udebljali jer to uglavnom znači da se trebamo prebaciti na zdraviju hranu.


`Očekivala sam više od tebe, razočarala si me totalno`

Roditelji često svojim izjavama zapravo pokažu da imaju vrlo visoko mišljenje o nama i da očekuju samo najbolje od nas. Naravno, ponekad `failamo` i ne uspijemo ispuniti sva njihova očekivanja, a tek kada nam kažu da su razočarani i da su očekivali više, totalno padnemo u depru. No, ne bismo se trebali deprimirati nego reći roditeljima da ćemo se sljedeći put više potruditi, a ako nas doista muči to što smo podbacili, stvarno bi trebali raditi na tome da budemo bolji. Treba zapamtiti da roditelje nekim običnim stvarima ne možemo zbilja razočarati, više bi ih razočaralo sigurno da se ponašaš odvratno prema drugim ljudima nego to što si dobila jedinicu u školi.


`Tvoja sestra mi to sigurno ne bi napravila`

Kada ovako nešto roditelji kažu imamo osjećaj kao da nas žele okrenuti protiv sestre ili brata, ali time i pokazuju `tko im je draži`. Naravno da naša sestra nije mami ili tati draža od nas, ali oni svoju uzrujanost nekako moraju dramatično naglasiti pa onda kažu nešto tog tipa. Ovo može stajati u istom redu s `razočarala si me`, ali je više bolno kada nam roditelj tvrdi da sestra to ne bi napravila sigurno, a mi jesmo i jako smo ih povrijedili.Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Zašto je dobro ići s roditeljima na more

Najluđe stvari koje su roditelji pronašli na računalima svoje djece

Kako uvijek imati dobar odnos s roditeljima

roditelji povrijede govore mama i tata

Još vijesti