Slika nije pronađena

Dok smo mlađi, mama i tata su tu da nas savjetuju, pomažu nam, budu nam potpora. U teen godinama se često s roditeljima svađamo, ali to je samo zato što je u pitanju generacijski jaz.

Tijekom tinejdžerskih godina ne možemo podnijeti `zanovijetanje` naših roditelja i njihove `prodike`, ali bismo trebali znati da ćemo ih u budućnosti još više cijeniti i shvatiti kroz koje su sve muke nekada prolazili zbog nas.

Mi ih možda smatramo strogima, a oni o nama misle da smo ipak preopušteni i da nam `malo reda ne bi škodilo`, ali možda sve tako ne bi bilo kada bi više vremena provodili s njima ili otvorenije razgovarali.

Uvijek je bilo i bit će da se adolescenti ne slažu baš najbolje s mamom i tatom, a ovako se može imati dobar odnos s roditeljima:


Nauči kako izbjeći svađu

Vjerovala ili ne – svađa s roditeljima se može izbjeći i to na vrlo pametan način. Stara izreka kaže `bolje srpiječiti nego liječiti`, a to se može primijeniti i na takvu situaciju. Ako spriječiš sukob prije nego do njega dođe tim bolje. Određene geste mogu biti dovoljne, primjerice, možeš mamu ili tatu potapšati po ramenu ili reći ovako nešto: `Shvaćam da te određene stvari vrijeđaju, vidim to. Ne bih voljela da se više patiš.` - time ćeš pokazati da vidiš da je roditelj uzrujan, ali da ti ne želiš biti dio toga. Odnosno, ti ne želiš da tvoj roditelj pati te si to naglasila, a tako svađa ne bi trebala početi.


Provodi više vremena s njima

Lako je biti u istoj prostoriji u kojoj su mama i tata, ali koliko uistinu provodiš vremena s njima? Koliko razgovaraš s njima o bitnim stvarima i koliko ih slušaš? Ako je odgovor: `ne sjećam se` ili `ne znam`, vrijeme je da na to obratiš pažnju. Roditelji vole kada provodimo vrijeme s njima pa bi to bilo najbolje napraviti kroz neku zabavnu aktivnost primjerice šetnju, društvene igre, izlet i slično.


Pokušaj biti svjesnija sebe

Često se u svađi s roditeljima moramo suzdržavati od iznošenja nekih stvari jer smo svjesni koliko bi ih to na kraju povrijedilo, a radi se o tome da je nama samo `izletjelo` te to nismo ozbiljno mislili. Upravo zato moraš biti svjesnija sebe i znati točno što je tvoj okidač kada se radi o nerviranju. Ako te živcira kada ti mama počne pričati o `boljim ocjenama` već se polako psihički pripremaj da će ti to reći i iskuliraj.


Podijeli s njima svoje osjećaje i traži pomoć kada ti je potrebna

Uvijek volimo kada nam roditelji mogu pomoći riješiti neki problem i toga se trebamo sjetiti svaki put kada mislimo biti grubi prema njima ili povisiti glas. Ako se čudno i bezobrazno ponašaš prema mami i tati zbog nekog trećeg problema, vrijeme je da im otkriješ o čemu se radi. Upravo zato se možda i ponašaš, a takvo ponašanje nije dobro ni za tebe, ni njih niti cjelokupan odnos.
Pokaži im da ti je stalo i budi najbolja u onome što radiš

Bar je roditeljima lako pokazati da nam je stalo do njih. Mali znakovi pažnje su uvijek dobrodošli, a i obično `kako si` nije na odmet. Iznenadi mamu zagrljajem ili razveseli tatu nekim vicem. Što god ti padne napamet je dobro ako ide u pozitivnom smjeru. Osim toga, budi uvijek najbolja u onom što radiš. Naravno, ovdje govorimo o trudu, a to trebaš pokazati roditeljima jer će ih to razveseliti. Primjerice, ako si dobra u odbojci onda se još više potrudi na treningu ili utakmici. Isto vrijedi i za školu, balet ili bilo što drugo čim se baviš.


Pokaži da ih prihvaćaš

Vrijeme je da svi nešto odmah shvatimo, a ujedno i prihvatimo: svoje roditelje ne možemo promijeniti. Upravo zato bi ih trebali prihvatiti sa svim njihovim vrlinama, ali i manama. Naravno, ti i oni niste ista generacija i zbog toga se nikada nećete potpuno razumjeti, ali tolerancija je ključ dobrog odnosa.Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Strogi i nepopustljivi: što učiniti kada nam roditelji brane da imamo vezu

Kako se naš odnos s majkom mijenja tijekom godina

Stvari koje nećemo morati govoriti roditeljima kada odrastemo

odnos roditelji mama i tata

Još vijesti