Slika nije pronađena

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Pittsburg, Berkeley i Harvard provela je istraživanje koje pomaže objasniti zato popovanje i pametovanje kod tinejdžera proizvede sasvim suprotan učinak.

Pozvali su 32 zdrava tinejdžera i nešto malo mlađih ispitanika prosječne dobi 14 godina u svoj laboratorij za istraživanje mozga. Teenovci su ležali u skeneru koji je očitavao njihove reakcije na video klipove duljine 30 sekundi u kojima ih vlastite majke kritiziraju. Evo primjera takvog klipa:

Jedna stvar koja me kod tebe smeta je to što se uzrujaš oko sitnica. Mogu ti reći da makneš cipele ispred vrata, a ti ćeš se naljutiti jer si ih morao/la uzeti i odnijeti na kat kuće u svoju sobu.

Istraživači su se usredotočili na 3 mreže unutar tinejdžerskog mozga: područja koja su da tada bila povezana s procesuiranjem negativnih emocija, reguliranjem emocija i razumijevanjem tuđe perspektive. Promatrali su koliko se aktivnosti odvijalo u tim dijelovima dok su teenovci slušali kako im mame prigovaraju, a za usporedbu su isto promatrali i kad su slušali kako im mame pričaju neke beznačajne stvari (recimo o odlasku u dućan).

Otkrili su da su mozgovi tinejdžera, prilikom slušanja prigovaranja, aktivirali područje povezano s procesuiranjem negativnih emocija, ali smanjili aktivnost u dijelovima koji su povezani s emocionalnom kontrolom i shvaćanjem perspektive drugoga. Zbog toga su zaključili da “mladi najvjerojatnije uopće ne razmišljaju o tome kako se osjećaju njihovi roditelji”.

Ovo bi otkriće moglo objasniti zašto ponekad roditelji i tinejdžeri ne mogu naći zajednički jezik.

Ekipa znanstvenika zaključila je da njihovo istraživanje nudi ključ ka boljem roditeljstvu: “Roditelji bi mogli profitirati ako shvate da njihova djeca u tinejdžerskoj dobi doživljavaju snažne negativne reakcije na kritiziranje njihovih postupaka i ponašanja. Zbog toga teško kontroliraju emocije i još im je teže shvatiti roditelje.

Što vi mislite o tome? Imaju li ovi znanstvenici pravo?

L.B./izvor: Wired

foto: Shutterstock

...Pročitajte još...
...Prestanite to govoriti! Izjave koje živciraju svakog teenovca...
...Tajna sretnih tinejdžera - roditelji koji ih razumiju...

Istraživanje gašenje mozga Mozak tinejdžeri kritiziranje Roditeljstvo

Još vijesti