Slika nije pronađena

Ako ste ikada od prijateljice ili prijatelja čuli rečenicu poput: “Ne ljutim se, samo mi je totalno uništen vikend”, nakon koje je uslijedila “Ne, stvarno, sve je okej”, doživjeli ste školski primjer pasivne agresije.

Možda ti je frendica rekla da je ok da povedeš svog dečka s vama u kino, a onda ne priča s tobom ili koristi najkraće moguće rečenice kad ju nešto upitaš. To je također klasično pasivno-agresivno ponašanje!

Bez obzira ponašaš li se ti tako ili imaš iskustva s pasivno-agresivnim frendovima, nikome nije ugodno kad doživi ovakav “tretman”!

Kako se nositi s pasivno-agresivnom osobom?


Pokaži zube!

Trik u odnosu prema P&A frendovima je da se s problemom uhvatiš u koštac! Pasivno-agresivne osobe žele kontrolirati – zato se isprva ponašaju jako ljubazno. Ako im pokažeš da nećeš tolerirati takvo ponašanje, smatrat će te “slabom” osobom i možda će te početi tretirati loše. Budi uporan/na i nemoj pokleknuti! Jednom kad skuže da im nećeš pumpati samopouzdanje i njihov ego trip – odustat će.

Pokaži malo ljubavi

Razgovor s frendicom koja je pasivno agresivna neće biti ugodan, ali ako to ne središ prijateljstvo bi se moglo raspasti. Zbog toga je bitno u razgovoru o tom ponašanju pokazati da ti je do nje stalo i da ju voliš, ali smatraš da bi vam odnos bio lakši da promijeni svoje pasivno-agresivno ponašanje. Dobar frend trebao bi pokušati promijeniti svoje ponašanje, ako ono ugrožava vaše prijateljstvo. Možda će mu/joj trebati i malo vremena i prostora da se sami suoče s time kako se ponašaju.

Prepoznaj znakove

Kad se osoba ponaša pasivno-agresivno najčešće je ljubazna, ali odaje totalno suprotne “vibre”. Zbog toga se osjećaš neugodno jer intuitivno shvaćaš da nešto nije u redu. Zbog toga se možeš osjetiti kao da si ti kriv/a za nešto! Osoba koja je P&A najčešće je sarkastična, suzdržana, kritizira te i sabotira ili uopće ne želi razgovarati s tobom, a govori da je sve u redu. To su klasični znakovi!

Znakovi koji ti govore da si ti možda P&A:

* Govoriš frendovima da je sve ok, a zapravo im nešto zamjeraš. I to jako.

* Umjesto da s mamom porazgovaraš o tome zašto te naljutila ili povrijedila, 3 dana nećeš razgovarati s njom.

* Jako ti je važno da uvijek imaš zadnju riječ (“svakom loncu poklopac”).

* Umjesto da jednostavno kažeš “ne” kad te netko zamoli da napraviš nešto što ti se ne da, obaviš to ofrlje i nadaš se da te više neće pitati napraviš istu stvar.

Imaš li iskustva s pasivno-agresivnim osobama?

L.B./izvor: Girlfriend

foto: Shutterstock, Pinterest


...Pročitaj još...

...4 nepisana pravila koja funkcioniraju između najboljih frendica...

...SOS frendica: kako spasiti prijateljstvo?...

...Help! Ljubomorna sam na najbolju frendicu svog dečka...

pasivno-agresivno ponašanje savjeti za rješavanje problema spas prijateljstva simptomi ponašanje

Još vijesti