Slika nije pronađena

Zamisli ovu situaciju: tvoj dečko fkt voli meksičku hranu, a tebi je prije bila odvratna i prezačinjena, no otkad si s njim shvatila si da je neodoljivo fina. Zvuči nezamislivo?

Nedavna studija objavljena u časopisu Appetite dokazala je da je to sasvim zamislivo, čak i očekivano. Što smo dulje s jednom osobom, sve više preuzimamo njezine prehrambene navike i preferencije, odnosno naša 'bolja polovica' utječe na naš okusni sustav.

via GIPHY


Znanstvenici iz Poljske i Njemačke ovu su teoriju potvrdili ispitivanjem 100 heteroseksualnih parova koji su bili u vezi između tri mjeseca i 45 godina. Ponudili su im različite mirise i okuse – npr. dali su im da pomirišu ružu, eukaliptus, dimljeno meso i kožu, a zatim i priliku da ocjene mirise. Nakon toga su im servirali razne okuse – od slatkih, preko slanih, do umami i kiselog, koje su posprejali po okusnim pupoljcima ispitanika pa opet tražili od njih da ocjene okuse.

Dokazali su da su oni koji su dulje vrijeme zajedno odgovorili slično, odnosno da su im se dopali isti mirisi i okusi. Time je potvrđeno ono o čemu se dugo spekuliralo – kompromisno pristajemo dijeliti hranu sa svojim dečkom/curom, a zatim nam se ta ista hrana počinje i sviđati.


Naravno, veza je uzročno-posljedična. Naime, više će nam se i dopasti osoba s kojom dijelimo više stvari, primjerice isti ukus za mirise i hranu pa je vjerojatnije i da ćemo s njom ući u ljubavni odnos. Jer, hej, zar ne želiš s nekim uživati u slasnoj čokoladnoj torti, tacosima, pizzi ili svojem omiljenom siru? A svi znamo da je radost (i ljubav) veća kad se dijeli...

via GIPHY


Foto: Giphy/The O.C./Profimedia

M.Z.

Provjeri još...

OMG Ležanjem u kadi do vitke linije?! Istraživanja su dokazala da je moguće!

OMG Svi ljudi koji imaju ovu boju očiju su u rodu?!

OMG Slušanje božićnih pjesama je štetno za naše zdravlje!

veza dečko Istraživanje mirisi Prehrana okusi cura

Još vijesti