Slika nije pronađena

Jučer smo pisali o videu koji prikazuje obiteljsko nasilje: majka je kćer naučila lekciju pomoću remena. No što kada se situacija obrne?

Sve je počelo još dok je Marko bio osnovac koji bi isprovociran ruganjem vršnjaka na račun njegovih starih tenisica po povratku kući iz škole znao vikati na majku koja mu pak bolju obuću nije mogla priuštiti. Vikanje je s godinama postupno preraslo u udarce, a kada je prošloga ljeta 43-godišnja Vera zbog sinovljevih batina morala pozvati policiju, on je postao dio crne statistike koju čine maloljetni obiteljski nasilnici piše Glas Slavonije.

Slučajevi zlostavljanja razlikuju se od obitelji do obitelji, a djeca zlostavljači u pravilu nasilničko ponašanje kopiraju od drugih članova obitelji. No, ono što je većini zajedničko jest to da su žrtve zlostavljanja gotovo uvijek majke.

Među djecom zlostavljačima više sinova nego kćeri. Tako je u 2013. godini zbog nasilja prekršajno prijavljeno 20 sinova i 12 kćeri.

Dvije skupine zlostavljača

Socijalni pedagozi ističu kako bilježe dvije karakteristične skupine zlostavljača. U prvoj su djeca koja nasrću na roditelje sporadično. Primjerice, maloljetnik dolazi kući usred noći, u alkoholiziranom stanju, i tuče roditelja koji ga s neprihvatljivim ponašanjem u tom trenutku konfrontira.

S druge strane tu su djeca koja prvo psihički ili ekonomski, a kasnije i fizički zlostavljaju roditelje dulje vrijeme, a oni takve situacije ne prijavljuju.

roditelji Zlostavljanje nasilje