Slika nije pronađena

Facebook je bio mjesto na kojem si se mogla zezati s frendicama, komentirati zgodne frajere, pisati emocionalne statuse ili jednostavno gubiti vrijeme jer ti se ne da učiti, a onda se dogodilo nešto što je sve promijenilo. Mama ti je poslala zahtjev za prijateljstvo!

Voliš svoju mamu i sve to, ali Facebook je bio tvoje sigurno mjesto i sad jednostavno ne znaš što ćeš. Zavidiš svim frendicama čiji roditelji još nisu skužili kako WhatsApp funkcionira i kojima ne pada na pamet baviti se Facebookom. No, tvoja već zna kako komunicirati emojijima i sad tu stoji taj nesretni zahtjev. Što napraviti?


Prije nego što doneseš bilo kakvu odluku, ovo su situacije koje će se sigurno dogoditi ako budeš frendica sa svojim starcima na Facebooku:

1.  Lajkanje svega što objaviš – više se nećeš trebati brinuti oko toga da ti nitko neće lajkati objavu, za to je mama tu!

2. Komentiranje svega što objaviš – ako imaš sreće samo će lajkati. No, najčešće su tu i komentari 'najljepše moje', 'mamino zlato' ili 'ti si meni najljepša, voli te mama'. I to je super slatko kad ti kaže uživo, ali komentare može vidjeti i Marko iz B razreda, a to baš i ne želimo.


3. Objavljivanje tvojih fotki – dok ti pažljivo biraš koju fotku ćeš staviti i kroz koji ćeš je filter provući, tvoja mama bez beda objavljuje fotke s izleta na kojoj ti se vidi prištić ili imaš majicu koja ti baš ne stoji ili nešto još gore.

4.  Zezaju te – do sada smo vidjeli već sto situacija u kojima tata zafrkava kćer ili snima iste fotke kao ona. Ili pak imaju neke čudne komentare s internim forama ispod svake tvoje fotke. To ti ne treba, zar ne?


5.  Moraš paziti što pišeš ili kakve fotke objavljuješ – bilo kakav status u kojem se žališ na školu, roditelje, brata, sestru ili pak neke fotke koje ste snimili za vrijeme izlaska jednostavno više ne smiješ objavljivati.


6. Moraš paziti tko te gdje tagira
– da se nadovežemo na točku prije. Više te frendice ne mogu tagirati na nekim


7. Ne znaju razliku između statusa i chata
– umjesto da te pitaju nešto u privatnom inboxu oni će ti postaviti pitanje na tvom zidu. 'Ivana, jesi li oprala suđe danas?' ti također ne treba u životu.

fotkama ili objavama jer naravno – sve mogu vidjeti tvoji roditelji.

8. Dijele previše –  ne razumiju kako funkcionira Facebook pa pišu previše statusa, objavljuju čudne fotke ili tekstove. Iako ima i ekipe naših godina koja to radi pa im nećemo ovo uzeti za zlo.


Sad kad si upoznata sa svime, ovo su opcije koje možeš napraviti:

1. Prihvati roditelje za prijatelje, ali pazi što i kako objavljuješ.

2. Nemoj ih prihvatiti i lijepo im objasni da je to zato što bi to bilo kao da idu s tobom u razred. Voliš svoju privatnost i jednostavno se ne bi osjećala ugodno da ti je mama prijateljica na Facebooku.

3. Prihvati, ali lijepo objasni kakva su 'pravila ponašanja' na Facebooku – možda to pomogne da izbjegneš ove neugodne situacije.

4. Prihvati, ali ako ti bude previše čudno makni ih s liste prijatelja. Možda ne skuže.Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.


Pročitajte još:

Pet načina da od roditelja dobiješ uvijek sve što želiš

Sitnice kojima ćeš uvjeriti roditelje da si konačno dovoljno zrela

6 osjetljivih tema o kojima ti ne bi trebalo biti neugodno pričati s mamom

roditelji problem ? facebook

Još vijesti