Slika nije pronađena

Najbolji frend/ca seli iz grada ili čak države. Jedina osoba koju si smatrao/la svojim prijateljem zabila ti je nož u leđa i osjećaš se izgubljeno – nemaš se kome javiti ili povjeriti. Misliš kako su se svi već ukompali i kako nema šanse da uđeš u neko već postojeće društvo.

Prije nego pomisliš kako ne postoji ni jedna osoba na ovome svijetu koja bi ti mogla biti prijatelj, provjeri na koji način učiniti korak prema prijateljstvu s novom osobom. Naravno da ti neće svatko od potpunog neznanca odmah postati best friend, no pokazivanje interesa za nastavak druženja korak je koji ne možeš preskočiti.


SLUŠAJ I POSTAVLJAJ PITANJA

Ljudima oko tebe najvažnije je da ih se sasluša i da se njihove ideje cijene. Ukoliko pokažeš svom novom sugovorniku kako znaš slušati ono što ti ima za reći (a ne upadati u nečiji govor rečenicama koje počinju s: A ja...), pokazati ćeš i vrlinu kojima se mnogi ne mogu pohvaliti - da znaš cijeniti njihovo mišljenje i njih same.

Kada pričaš s novom osobom, trudi se gledati je u oči kada ti nešto govori te potom pitaj dva ili tri pitanja vezana za temu. Time ćeš potaknuti kvalitetniji i dublji razgovor, koji može dovesti do razmjene telefonskih brojeva i eventualno druženje.

UDJELI KOMPLIMENT

Svi volimo primiti kompliment. Ako primjetiš nešto što ti se sviđa kod osobe koju si nedavno upoznao/la, ne ustručavaj se to joj i izreći u obliku komplimenta. To je odličan način uspostavljanja veze s novom osobom koju si upoznao/la i početka razgovora. Pripazi pritom da u svojoj namjeri budeš potpuno iskren/a, kako ne bi imao/la osjećaj kako se ulizuješ nekome u zamjenu za malo njegove pažnje.


ODLOŽI MOBITEL

Kada se pojavimo na mjestu gdje ne znamo previše ljudi, najčešće uzimamo mobitel u ruke i pravimo se da čitamo poruke, namjerno nekog nazovemo ili sl. Ako neprestano koristiš mobitel ostavljaš dojam nedostupnosti i zauzetosti. Zato ga odloži kad se sljedeći put nađeš u novom društvu i promotri tko ti izgleda simpatično za započeti razgovor.

PRIDRUŽI SE KLUBU

S osobama s kojima dijeliš interese uvijek možeš naći zajedničku temu za razgovor, bilo da se radi o lončarstvu ili graničarima. Klubovi, timovi i slične grupe uz to ti daju i osjećaj sigurnosti te pripadanja. Zato su najbolja mjesta za započinjanje novih prijateljstava. Provjeri koji klubovi ili grupe postoje u tvojoj školi/gradu. Ubrzo ćeš imati više prijatelja nego što ti je ustvari i potrebno.

SMIJ SE

Udobrovoljit ćeš novoupoznatoj osobi dajući joj do znanja kako misliš da je zabavan/a. Smijeh također pokazuje tvoj dobar smisao za humor, pristupačnost i otvorenost, što su su pak najveće vrline koje osobe tvojih godina traži od svog prijatelja. Upamti, nitko ne želi prijatelja mrguda i zato se trudi biti dobro raspoložena svaki put kad upoznaješ nekog novog.


I.V.
Foto: Photoxpress.com

prijateljstvo prijatelji društvo