Slika nije pronađena

Roditelji žele najbolje za nas, ali ponekad biraju krive metode. Previše ograničavanja i premalo razumijevanja može nas učiniti nesretnim osobama.

'Ja znam što je najbolje za tebe' često znaju reći, ali zaboravljaju kako je to biti tinejdžer. Hormoni divljaju, muče nas škola, ljubav i prijateljice, a o prihvaćanju vlastitog izgleda da ne govorimo. U trenucima kada nam treba najviše podrške i ljubavi, nailazimo na potpuno nerazumijevanje.

Ali kako prepoznati granicu između strogog i prestrogog roditelja? Ako u ovim znakovima prepoznaješ svoju mamu ili tatu, vrijeme je da porazgovaraš s njima i pokušaš im objasniti da pretjeruju:

*Ne vidiš prijatelje

Ako si primijetila da prođe puno vremena, katkad i mjesec dana, da ne uspiješ vidjeti svoje prijatelje jer su ti roditelji natrpali raspored, nešto ne štima. U redu je da im pomažeš oko kućanskih poslova, da učiš i posvetiš se hobijima, ali ako sve slobodno vrijeme trošiš na spremanje, peglanje i pomaganje, tvoji roditelji bi trebali malo 'olabaviti'.

*Kopaju po tvom mobitelu

Privatnost drugih osoba trebamo poštovati pa čak i ako je riječ o tinejdžerima. Osim ako se nisi uvalila u neke probleme s drogom, alkoholom, školom ili zdravljem, potpuno je nedopustivo da roditelji posežu za tvojim telefonom i čitaju privatne poruke koje razmjenjuješ s prijateljicama.


*Dopuštaju ti razne stvari, ali se pobrinu da imaš grižnju savjesti

Dopustili su ti da ideš na onaj tulum u petak, ali kako se večer lagano približava, komentari poput 'ah, a ja ću ostati sama doma' ili 'da barem imam dijete koje brine za svoju mamu' su sve češći? Tvoja želja za izlascima je posve normalna, ali emocionalna manipulacija za kojom posežu može učiniti da se osjećaš loše. Ako razgovor o tome ne pomaže, onda ih ignoriraj.

*Ne smiješ na dejt

Izlasci s dečkima su važan dio odrastanja; učiš kako komunicirati, upoznaješ sebe i saznaješ kakve osobine kod ljudi te privlače, a kakve odbijaju. Upravo zbog ovog iskustva veće su šanse da ćemo jednog dana izabrati pravog partnera. Ne moraš početi izlaziti na spojeve s 12 godina, ali nije u redu da te roditelji 'drže zaključanu' do 25. godine života.


*Tvoji prijatelji ih se boje

Tvoja BFF se počne preznojavati kada ju pozoveš k sebi, a dečko uvijek traži izliku da ne dođe kod tebe? Nemoj im zamjeriti – ako su tvoji roditelji užasno strogi, u njihovoj blizini se vjerojatno ne osjećaju ugodno.

Foto: Shutterstock
Izvor: Gurl.com
I.N.

Pročitajte još:

Kako vratiti povjerenje roditelja nakon što zabrljaš

7 stvari kojima pogoršavaš svoj odnos s roditeljima

Kako razgovarati s roditeljima o seksu?

roditelji strogi

Još vijesti