Slika nije pronađena

Ljubljenje sa zatvorenim očima nam je nekako svima postalo normalno, ali i dalje je moguće da ćeš naletjeti na osobu koja to neće raditi. Svatko ima svoje razloge, ali znanost ima odgovor na pitanje zašto većina ipak zatvara oči dok se ljubi.

Ovo nam nekako instinktivno dođe da napravimo kada se ljubimo s nekime, ali postoji razlog zašto to radimo. Točnije, njih 4. Najdulji poljubac na svijetu trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi, a kako im je to uspjelo i je li taj par cijelo vrijeme imao zatvorene oči? Tko zna. Ali znanost zna zašto mi, ljudi koji se ljubimo manje od 58 sati odjednom, imamo uvijek zatvorene oči.

Pomaže mozgu da se bolje fokusira
Psiholozi su različitim istraživanjima došli do zaključka da se bolje koncentriramo kada imamo što manje stvari u vidokrugu koje odvlače pažnju. Kada žmirimo, mozak nam se lakše koncentrira na tu jednu stvar. Nije baš romantično, ali. Ako osoba s kojom se ljubiš ima otvorene oči, dobre su šanse da razmišlja o nečemu skroz desetom.

Daje osjetu dodira da prevlada
Kada zatvoriš oči i prepustiš se, zaboravit ćeš na sve drugo oko tebe i bit ćeš u potpunosti u tom trenutku, u tom poljupcu. Kada se ljubimo s nekime tko nam se sviđa, htjet ćeš cijeli doživljaj učiniti što nezaboravnijim. Zatvaranjem oči tijekom ljubljenja, osjet dodira će prevladati i to je još jedan razlog zašto zatvaramo oči dok se ljubimo.

Osjećamo se manje izloženo
Ljubljenje je jedna od intimnijih i osobnijih stvari u životu, zbog toga se neki mogu osjećati izloženo i ranjivo dok se s nekime ljube. Kako bi se izbjeglo da se jedna ili obje osobe tako osjećaju, ali i neugodnost do koje može doći, automatski zatvaramo oči kada se nagnemo prema osobi s kojom se idemo poljubiti.

Ljubljenje se s otvorenim očima je čudno, neugodno i ne baš romantično
Iako je kontakt očima važan i na neki te način može povezati s drugom osobom, ljubljenje nije ni mjesto ni vrijeme za održavanje kontakta očima. Ljubljenje s otvorenim očima će učiniti da se druga osoba osjeća neugodno i čudno, a osobi koja to radi doživljaj neće biti toliko dobar i intenzivan koliko bi bio sa zatvorenim očima. Na ovaj način, kada su nekome oči otvorene, hrpa različitih podataka stiže do mozga i on je zatrpan svim i svačim i zbog toga neće osjećati sve one strastvene osjećaje koje bi trebao dok se ljubi.

Foto: Freepik - solominphoto

M.T.

Pogledajte još:

Mislite da ste stručnjak za ljubljenje? 10 neobičnih činjenica o ljubljenju koje niste znali

Nemojte biti ribe poput Shawna i Camile! Ovih 15 tajni o ljubljenju znaju samo najbolje ljubilice

Prednosti ljubljenja – pet dobrih razloga zbog kojih smo puse još više zavoljeli

poljubac razlog zatvaranja oči ljubljenje Zatvorene Oči

Još vijesti