Slika nije pronađena

Dejtanje i veze su sami po sebi povremeno komplicirani, a možeš si ih posebno otežati ako cijelo vrijeme razmišljaš o tome je li netko ili nije tvoja srodna duša.

Na svijetu postoji 7 702 974 250 ljudi, broj se mijenja doslovno svake sekunde, ali tu je negdje. Sedam milijardi ljudi, a svugdje se prezentira da za svakoga od nas kada je ljubav u pitanju postoji samo ona 1 savršena osoba koja nam je suđena. To stvara pritisak kada tražiš dečka ili djevojku ili ako si već u vezi. Razmišljanje o tome je li netko 'the one' za tebe može ti napraviti više lošeg nego dobrog. Možeš li voljeti više dečkiju kroz život? Je li moguće da budeš kompatibilna s nekoliko skroz različitih ljudi? Možeš li završiti u vezi s osobom koja ti je suđena i svejedno imati problema u vezi? Odgovor na sva ova pitanja je: da.

via GIPHY


Terapeut za veze dr. Gary Brown otkrio je koji je najveći problem kada se netko čvrsto drži za ideju da mora pronaći tu jednu osobu koja mu je suđena. Po njemu je najveći problem taj što su ljudi fokusirani na ideju da moraju imati savršenu vezu, umjesto da istražuju i isprobavaju različite tipove ljubavi i veze. Jer ne odgovaraju svima iste stvari – netko želi vezu i partnera koji će biti skroz fokusirani na vezu, dok netko drugi želi pronaći osobu i vezu koja neće biti toliko intenzivna. Drugi je problem taj što mnogi zaborave na to da čak ni najbolje veze nisu savršene, niti trebaju biti takve. Osim toga, treba imati na umu i da nijedna osoba nije savršena. Ako vjeruješ u to da si pronašla savršenog dečka – čeka te kad-tad razočaranje. Nitko ne može biti u skladu s nerealističnim očekivanjima koja možeš imati ako misliš da je netko savršen.

via GIPHY


Uz sve to, postoji i treći problem. Kada je netko uvjeren da za njega na svijetu postoji taj idealni 'the one', složi si u glavi listu toga kako bi veza s tom osobom trebala izgledati. Onda kada upoznaju nekoga, umjesto da puste i uživaju da odnos ide prirodnim putem, previše se fokusiraju na zadovoljavanje svoje liste koju su složili u glavi. Terapeut za veze ima bolji način na koji možeš provjeriti jeste li ti i tvoj dečko jedno za drugog - pravilo 80%. Umjesto da se fokusiraš na nerealistične liste koje imaš složene u svojoj glavi, sve što trebaš kako bi znala jeste li jedno za drugo je da provjeriš koliko vam se poklapaju različiti stavovi o životu. Jeste li oboje radoholičari fokusirani na školu i fakultet? Oboje ste jako bliski sa svojim obiteljima? Oboje volite provoditi vikende baveći se istim aktivnostima? Ako ste na istoj stranici kada su u pitanju različite bitne stvari u životu – bit će vam lakše riješiti probleme kada do njih dođe.

Najvažnije je da shvatiš da savršenstvo ne postoji – kako u osobi tako ni u vezi. Smanjit ćeš pritisak i stres oko pronalaska ljubavi ako nemaš nerealistična očekivanja. Opusti se i uživaj!

Foto: Freepik – nensuria/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Ako želiš biti u zdravoj vezi, ove tri vrste svađa su zabranjene – prema mišljenju stručnjaka

Otkrij kako poljubiti simpu tako da te nikad ne zaboravi – donosimo devet savjeta stručnjaka

Nije kraj svijeta kada te simpa odbije! Psiholozi imaju savjete koji će ti pomoći da se nosiš s odbijanjem

veza ljubav očekivanja srodna duša

Još vijesti