Slika nije pronađena

Sve počinje leptirićima u trbuhu zbog kojih imamo potrebu dati pusu onome tko ih je izazvao. Zatim slijedi vatromet poljubaca koji nikad ne bi trebao utihnuti. No, što ako se to ipak dogodi?

O važnosti poljubaca dovoljno govori činjenica da postoji cijela grana znanosti koja proučava ljubljenje, a zove se filematologija. Navodno tijekom života provedemo u prosjeku 20.000 minuta ljubeći se, a upravo ova 'aktivnost' zauzima važno mjesto u međuljudskim odnosima diljem svijeta.


Naime, dok se ljubimo, stvaraju se hormoni koji nam popravljaju raspoloženje, poput serotonina, endorfina, adrenalina i dopamina. Bakterije koje razmjenjujemo dok se ljubimo pospješuju rad imunološkog sustava, a od ljubljena i mršavimo – tijekom samo jednog poljupca sagore se dvije kalorije. Ukratko, u ljubljenju (s pravom osobom!) nema baš ništa loše.


A filematologija je odgovorila i na pitanje što se može dogoditi kada se više ne ljubimo dovoljno.

Kronološki to izgleda ovako:


1. Manje ljubljenja vodi prema izostanku ljubljenja
– jer ljubljenje nastaje iz potrebe, a ne iz prisile. A kad nema potrebe, postaje zabrinjavajuće...

2. Pojavljuju se sumnje u vašem odnosu – što se dogodilo? Jesam li joj/mu još uvijek privlačan/privlačna, trebam li joj/mu nešto reći? To su pitanja koja se pojavljuju u našim glavama automatski.

3. Mislite da to nije ništa ozbiljno, ali... poljubac je realiziranje naše potrebe za fizičkim spajanjem s osobom u koju smo zaljubljeni ili koju volimo, a s izbjegavanjem poljubaca, potreba se smanjuje i postupno prestaje.

4. Sve se manje smijete – ljubljenjem se izlučuju iz hipotalamusa hormoni sreće, a kada se ne ljubimo dovoljno, možemo ih imati premalo u tijelu.

5. Postajete usamljeni – s izostankom ljubljenja, postupno se udaljavate i fizički – možda ćete čak i biti u istoj sobi, ali ćete gledati svatko u svoj mobitel i osjećati se usamljeno.

6. Sa sjetom se sjećate sretnih vremena kada ste se ljubili – spomeni joj/mu da ti nedostaju ta vremena i da bih volio/voljela da obnovite vaš odnos. Pokušaj inicirati promjenu i poljubi ju/ga iznenada!


7. Počinjete previše komplicirati... – ti počneš pomišljati da više nisi dovoljno dobar/dobra za nju, postupno gubiš samopouzdanje i na razne načine pokušavate kompenzirati manjak poljubaca – uglavnom druženjem s drugim ljudima i izbjegavanjem nje/njega.

8. Ako nema poljubaca, nema ni spavanja jedno kod drugoga ni cool dejtova – a svi znamo da je to najbolji dio u vezi! Odjednom se nađeš sam/a s Netflixom i kineskom hranom, u suzama.

9. Pomišljate da vaš partner/ica možda traži ili već ima nekog drugog ili neku drugu – postupno se javljaju misli 'možda me vara?' i 'sigurno te pusice dobiva negdje drugdje'. A realno, vjerojatno je istina – sorry, morali smo ti to reći.

10. Počinju prepucavanja... – odjednom vam sve počne smetati jednom na drugom, pa kreću pasivno-agresivni komentari, vikanje i loše emocije.

11. Više se nemate potrebu ni primiti za ruke – više ni to nema smisla jer jednostavno ne želite.

12. Nakon nekog vremena spoznajete da više uopće niste zaljubljeni... – i tada stvarno počinju problemi.


13. Pokušavate shvatiti što se dogodilo s vama kao parom
– analizirate, a pojavljuju se i iracionalne misli. Pokušavate detektirati problem, a on je ustvari prilično jasno vidljiv: jednome od vas je prestalo biti (dovoljno) stalo.


14. Prekidate – da, izostanak poljubaca vodi do prekida. Bad news. Idući puta nemoj ponoviti istu pogrešku!

via GIPHY


Foto: Instagram/Unsplash/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

Kad je pravo vrijeme – s koliko godina bi se trebala poljubiti prvi puta?

Tri tajne francuskog poljupca – trikovi koji će ti pomoći da se bolje ljubiš

Otkrij kakav ste par - na koju stranu okrećeš glavu kad se ljubite?

poljubac filematologija ljubav Prekid ljubljenje vazno