Slika nije pronađena
Često nas u pitanjima pitate što u situaciji kad vam se sviđaju dvije osobe. Zbunjeni ste zbog toga, jasno vam je da ćete prije ili kasnije morati odlučiti, jedan potencijalni kandidat možda vas više uzbuđuje i zabavlja, ali je i nepouzdaniji. Drugi je možda malo dosadniji, ali vas drži kao kap vode na dlanu. I tako se vrtite u krug, a vrijeme otkucava. Da ne biste propustili obje prilike – morat ćete odlučiti.

Iako vam se može učiniti da je to samo faza ili da se radi o najtežoj odluci koju morate donijeti, ovakve nedoumice mogu se javiti bilo kad u životu i sasvim su normalne. Ipak, najbitnije je da odlučite kome ćete pokloniti svoju naklonost i ljubav jer na dvije se stolice ne može sjediti.

Najjednostavnija je priča kada ti se sviđa samo jedan dečko ili jedna djevojka. No, kako pitanja srca često nemaju mnogo “veze s mozgom”, zaljubljenost se može proširiti na više osoba, barem u toj početnoj fazi uzbudljivog upoznavanja. Ako se ipak nađeš u toj nezgodnoj i jako teškoj situaciji da ti se sviđaju dvojica (ili dvije) u isto vrijeme, najbolje je ipak uključiti razum i pomoću uma analizirati što doista osjećate.

Da li ti se obojica sviđaju podjednako? Da li jedan kandidat u tebi budi nježnost, a drugi osjećaj strasti? Što bi radije i koji se osjećaji više uklapaju u tvoju ideju savršene ljubavi? Možda je najbitnije pitanje od svih: zavrjeđuju li obojica (ili obje) tvoju simpatiju i ljubav? Promatraj njihove reakcije, i pokušaj shvatiti kojemu se (ili kojoj) više sviđaš. Naivno je i beskorisno, a pomalo i frustrirajuće gajiti osjećaje prema nekome tko te možda smatra “usputnom stanicom”, ili možda previše škica – druge djevojke.

Obzirom da smo svi individualci, sa svojim vrlinama, ali i mušicama, logično je da ti ipak jedan kandidat odgovara bolje – vaši će se karakteri složiti bolje no to biste mogli saznati tek nakon nekog vremena koje provedete zajedno. Svaka je odluka pomalo rizična u početku i podrazumijeva mali skok u nepoznato. Bitno je da sebe stavite na prvo mjesto – kad dođu teški trenuci koji će biti tu za vas – dobri dečko iz susjedstva ili pak onaj opasni fatalni frajer s kojim se ne zna što će biti sutra?

Uvijek možeš napraviti listu “za” i “protiv” argumenata za obojicu (ili obje). Kad neke stvari staviš na papir, glasno ih izgovoriš – možeš osvijestiti neke osjećaje koji su do tada bili zatrpani negdje duboko u vama. Korisno je i maštati i zamisliti budućnost – imate super posao, labradora, penjete se po stijenama ili snowboardate negdje u planinama. Kojeg od njih dvojice vidite kraj sebe? Bez idealiziranja, pokušaj biti iskren/a prema sebi.

Nije lako odlučiti, no što više odugovlačiš veće su šanse da će netko ostati povrijeđen – a statistički je to najčešće osoba koja odlučuje dakle – ti. Nemoj zaboraviti da će patiti i onaj potencijalni kandidat kojemu je više stalo do tebe, a “frajer” će se izvući i isplivati kao da se ništa nije dogodilo.

Neka ti na umu bude iskrena ljubav i osjećaji, a ne mišljenja drugih, nastojanje da odabereš partnera koji je možda više cool u društvu, ali te manje poštuje, a nemoj niti odabrati osobu koja je luda za tobom, a ti ne osjećaš ništa. Iskrenost se uvijek isplati, koliko god boljela u početku.


L.B.
foto: sxc.hu

dilema odabir savjet

Još vijesti