Slika nije pronađena

Kako definirati sitnice koje se ne mogu smatrati varanjem, ali ipak uzrokuju nepovjerenje u vezi? Ova pojava postoji oduvijek, ali je tek nedavno skovan pojam koji ju objašnjava – mikrovaranje.

Pojam varanja za svaku je osobu drugačiji: za neke je varanje samo dopisivanje s drugom osobom, za neke pak samo poljubac, a neki neoprostivom prevarom smatraju tek kada se ode dalje od ljubljenja. Kako god bilo, prevara je nešto što nitko ne želi iskusiti u vezi. U najboljem slučaju, može dovesti do ozbiljne, dugotrajne krize tijekom koje je narušeno povjerenje. U najgorem slučaju, može uzrokovati dramatični i bolni prekid. I dok svi znamo kako je fizička nevjera itekako pogrešna, postoje manji, neprimjetniji oblici varanja koji mogu jednako povrijediti osobu.

Što je mikrovaranje?
Mikrovaranje je pojam koji definira one sitnice koje osoba u vezi može napraviti koje ne prelaze granicu fizičke bliskosti, ali ipak mogu uzrokovati nepovjerenje i povrijeđenost. Smatrajte ovaj pojam kao početni stadij emocionalne prevare; mikrovaranje se javlja kada se zauzete osobe stavljaju u situacije u kojima iskazuju privlačnost ili bliskost s osobom s kojom nisu u vezi. Osobe to mogu raditi kada im partner nije u blizini, ili čak kada jest; mogu to raditi svjesno ili nesvjesno. Kako god bilo, takve loše navike je potrebno prepoznati i izbjegavati jer mogu s vremenom eskalirati u pravu pravcatu prevaru.

Znakovi upozorenja kod partnera
Mikrovaranje se tako naziva ne samo jer je sastavljeno od sitnica, već i zato što se obično vrlo teško uočava golim okom. Moguće je da je vaš partner itekako kriv za mikroprevaru, ali da vi to ne možete primijetiti jer ne postoje očiti znakovi. Međutim, u ovakvim situacijama vjerujte svojoj intuiciji: ako mislite da vam laže u određenim situacijama kako se ne biste naljutili, ako smatrate kako njegovi lajkovi i komentari na Instagramu nisu primjereni ili kako je pretjerano vezan uz neku svoju prijateljicu ili kolegicu – recite mu to. Otvoreno komunicirajte o tome da ste zabrinuti za vašu vezu zbog odnosa vašeg partnera i treće osobe. Ako vaš partner to radi potpuno nesvjesno i ako mu je stvarno stalo do vas, prestat će s takvim ponašanjem. Međutim, ako ne shvaća vašu zabrinutost ozbiljno i ako kontinuirano čini iste pogreške, možda je vrijeme da razmislite o tome ima li smisla ostati u vezi s takvom osobom. Nemojte dopustiti da vam partner nabije osjećaj kao da ste paranoični ili bezrazložno ljubomorni, već vjerujte svojim instinktima koji vam očito govore kako takvo ponašanje nije u redu.  

Znakovi upozorenja u vlastitom ponašanju
Mikrovaranje je važno prepoznati i iskorijeniti odmah čim se primijeti, ali bitno je napomenuti kako ne mora samo vaš partner biti taj koji mikrovara. Iako se neka ponašanja vama samima čine kao nebitne sitnice – i vi možete biti ti koji ste krivi za mikroprevaru. Za početak, je li vam se ikada dogodilo da se obučete drugačije kada znate da ćete vidjeti neku osobu suprotnog spola? Jeste li ikada lagali svom partneru oko toga s kim ste bili na piću? Jeste li ikada namjerno izostavili spomenuti određenu osobu u razgovoru? Možda vam se dogodilo da stalno lajkate i komentirate sve objave određene osobe suprotnog spola ili da niste spomenuli da imate dečka kada ste 'bezazleno' flertali sa strancem u klubu. U svakom slučaju, dok se vama takvo ponašanje čini kao skup sitnica oko kojih se ne zamarate, može itekako biti znak za uzbunu u vašoj vezi. Mikrovaranje znači da vi kao zauzeta osoba zapravo intenzivno razmišljate o drugoj osobi, što može značiti početak emocionalne prevare. Zapitajte se kako bi se vaš partner osjećao kada bi znao da ulažete toliki trud i pažnju u izgradnju odnosa s nekom drugom osobom?

Što poduzeti u takvoj situaciji?
Mikrovaranje kod jednog ili oba partnera u vezi može, ali i ne mora biti znak za uzbunu. Ponekad flertate s drugima potpuno nesvjesno ili zato što želite nahraniti vlastiti ego ili izazvati ljubomoru kod partnera. Iako to nije u potpunosti pogrešno, ako ste u ozbiljnoj vezi ipak trebate poraditi na tome da se ponašate u skladu s tim i ne biste trebali raditi ništa što bi moglo povrijediti vašeg partnera. Otvoreno razgovarajte o sitnicama kad god se pojave kako se ne bi nagomilale i stvorile još veći problem. Međutim, nekada mikrovaranje može biti znak dubljih problema u vezi; možda se vi ili partner ne osjećate dovoljno spremnim za vezu ili da se želite vratiti samačkom životu. U tom slučaju je možda prekid ipak najbolje rješenje jer nema smisla održavati vezu u kojoj oba partnera nisu stopostotno posvećena izgradnji boljeg i kvalitetnijeg odnosa.

Foto: Shutterstock.com - Elnur/ Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Mladi sve više varaju u vezama – glavni razlog zašto to rade je totalni klišej

Konačno je razriješena nedoumica! Otkrij koji je odgovor na vječno pitanje - je li flert varanje?

Zeznuta situacija u kojoj se možete naći – kako reći svojoj boljoj polovici da ste ju prevarili?

prevara mikrovaranje varanje znakovi varanja

Još vijesti