Slika nije pronađena
Prvi seks je važan korak u životu svake djevojke te je dobro znati neke od ovih stvari ako to poželiš učiniti.

Prvo seksualno iskustvo ostaje u sjećanju, bilo ono loše ili dobro i bitno je biti psihički spreman na taj veliki korak. Stupanje u spolne odnose je isključivo tvoj izbor i ne postoji dečko ili frendica koji bi te na to trebali nagovarati. Seks neće nikuda pobjeći, a sigurno to ne bi trebala napraviti iz znatiželje ili zato što to vršnjaci rade. Strah i nervoza od prvog seksa su sasvim normalni, a to je znak da trebaš pričekati. Ipak, ako misliš da si spremna na taj korak, dobro je znati neke od ovih stvari.

Znaš sve rizike
Ono što ti prvo pada na pamet je vjerojatno neželjena trudnoća, ali postoje i ostali rizici o kojima ne razmišljaš, a to su spolno prenosive bolesti i infekcije. Dobro se informiraj o tome prije nego odlučiš spavati s dečkom.

Zaštita
Kondomi su najbolja zaštita i ako se pravilno koriste, sprječavaju neželjenu trudnoću i prijenos spolnih bolesti. Iako ima ostalih kontracepcijskih sredstava, kondom se još uvijek smatra najpraktičnijom metodom. U spolne odnose se nikada nemoj upuštati bez zaštite jer je samo jedan seks bez zaštite dovoljan za neželjenu trudnoću ili bolest. Informiraj se o svim dostupnim oblicima zaštite kako bi očuvala zdravlje.


Ginekolog
Ginekologa možeš posjetiti i prije prvog spolnog odnosa jer s njim možeš porazgovarati o odgovarajućoj zaštiti i razbiti tremu prije prvog pregleda.

Veza se ne vrti oko seksa
Veza bi se trebala temeljiti na povjerenju, poštenju, odanosti i prije svega ljubavi. Na to se prvo trebaš usredotočiti, a tek onda na seks.

Vjeruješ svome dečku
Ako odlučiš spavati sa svojim dečkom, moraš biti sigurna da se možeš pouzdati u njega i da će paziti. Prvi put može biti bolno i neugodno iskustvo i bitno je da je dečko jako pažljiv i nježan. On bi trebao misliti na tebe i tvoje osjećaje i olakšati ti prvo iskustvo. 



Činiš to zbog sebe
S dečkom trebaš spavati jedino ako ti to sigurno želiš, a ne zato što te on nagovara ili zato što su sve tvoje frendice već imale prvi seks. To je isključivo tvoja odluka i moraš sama procijeniti jesi li spremna na to ili ne.

Možeš reći ne
Ako sumnjaš u svoju odluku uvijek možeš reći ne, pa čak i trenutak prije samog odnosa. To je tvoje tijelo i dečko bi trebao poštivati tvoju odluku.

I.Č.

foto: Shuttestock

..Pročitajte još:

Otkrijte o čemu razmišljaju dečki prije prvog seksa?

Zašto žuriti sa seksom? Ovi poznati i slavni su čekali, čekali i čekali...

nevinost ovo trebaš znati Prvi seks dečko povjerenje

Još vijesti