Slika nije pronađena

Nikad nije lako nekome pokloniti svoje povjerenje. Bez obzira na to koliko volite svog partnera, još uvijek se možete osjećati prilično glupo ako ste stalno kao na iglama i pitate se hoće li izdati vaše povjerenje.

Ponekad se ljudi loše ponašaju prema vama i moraju puno raditi na tome da ponovno izgrade povjerenje, ali u drugim slučajevima možda se mučite s povjerenjem iz nekog razloga koji ne možete objasniti. To bi mogao biti znak da imate probleme s povjerenjem što ukazuje na veću nesposobnost da se ljudima općenito vjeruje.


via GIPHY


Slušajte stručnjake – problemi vezani uz povjerenje dolaze u svim oblicima i veličinama. 'Pitanja povjerenja obično proizlaze iz kršenja izgovorenih ili neizgovorenih očekivanja ili prelaženje granica u vezi', kaže terapeutkinja Liz Higgins, iz Millennial Life Counseling. 'Ona mogu biti jasna kao nešto poput varanja partnera ili mogu biti dvosmislena i zvučati poput prijateljske šale ili razgovora s nekim na platformi društvenih medija', dodala je. Ali što god da se događa, sve što je važno je činjenica da se osjećate izdano. U svakom slučaju, to da utonete u vlastitu zbunjenost i tugu neće učiniti ništa dobro za vaš odnos. Umjesto toga, pokušajte otkriti što se događa i obratite se svom partneru prije nego što 'puknete'.


via GIPHY


Ovo su signali da možda imate problema s povjerenjem i kako ih riješiti:

1. Veoma ste nesigurni

'Znate da imate problema s povjerenjem ako se osjećate nesigurno u odnosu na partnera', primjećuje Higgins. Možda ste se tako osjećali i u prošlim odnosima. Bez obzira na to koliko se vaš partner trudio da se osjećate sigurnima, ne možete se otresti osjećaja da niste dorasli tome. U tom slučaju, napravite korak unatrag i prakticirajte ljubav prema sebi. Uzimanje vremena za sebe i svoje mentalno zdravlje je ključan korak prema tome da postanete sposobni prihvatiti ljubav od drugih.


via GIPHY


2. Stalno ste tužni i zbunjeni u vezi vašeg odnosa

'Osjećaji straha, tjeskobe, stresa, izdaje i zbunjenosti često prate pitanja povjerenja', objašnjava Higgins. Najbolji način za borbu protiv toga je međusobna komunikacija. 'Identificirajte svoje granice, potrebe i očekivanja u vašem odnosu - to vrijedi za bilo koji aspekt vašeg odnosa', kaže Higgins. 'Što više govorite što želite i trebate, vaš partner vam može to i omogućiti', dodala je. Nemojte očekivati da će druga osoba znati sve vaše potrebe bez da o njima otvoreno pričate.


via GIPHY


3. Pod stresom ste jer postoji taj stalan osjećaj dvosmislenosti

Uvijek ste zbunjeni vezano uz to na čemu ste u svojoj vezi? 'Odvojite vrijeme jedan za drugoga kako bi razgovarali', predlaže Higgins. 'Vaša komunikacija u vezi vašeg odnosa i način na koji se odnosite jedan prema drugome je toliko važna', dodala je. Ako niste sigurni što vaš partner radi i možete li mu vjerovati, razgovarajte i odlučite koliko želite znati jedan o drugome. U zdravom odnosu ne biste trebali osjećati potrebu da znate što vaš dragi ili draga radi svake sekunde. Dio povjerenja je to da date jedan drugome prostora, ali također morate iskomunicirati kako to izgleda za svakog od vas.


via GIPHY


4. Vaš partner vas suočava s tim vašim problemom povjerenja

Konačno, vaš dečko ili djevojka može primijetiti da se nešto događa i pitati vas o tome. U tom slučaju, pokušajte se ne braniti. Odlučite zajedno kako ćete razgovarati o tome. Često je parovima  potrebna terapija da bi se bavili svojim problemima, a i to je potpuno u redu i ne treba se toga stidjeti. 'Profesionalci znaju kako postavljati prava pitanja kako bi vam pomogli istražiti odakle dolaze vaša pitanja povjerenja, zašto je to važno za vas, te kako poštovati sebe i svog partnera na najbolji mogući način', savjetuje Higgins.


via GIPHY


Što god odlučili učiniti, bit će vam bolje ako se bavite tim problemom zajedno, kao par. Nikada nemojte misliti da vaši osjećaji nisu valjani - oni su stvarni i važni. Međutim, to ne znači da morate samo sjediti i nikad ne poduzeti ništa vezano uz to. Podijelite svoje strahove sa svojim partnerom i radite zajedno na tome kako biste pronašli rješenje koje će vas oboje usrećiti.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Tko zaslužuje tvoje povjerenje, a tko ne? Ovih 5 znakova u ponašanju ti govore trebaš li nekome vjerovati ili ne

Prijateljstvo na klimavim nogama: kako vratiti povjerenje svoje BFF nakon što zabrljaš

Nemaš povjerenja u druge ljude? Možeš ga vratiti uz pomoć ovih 5 savjeta

ljubav problemi s povjerenjem rješenje povjerenje problemi savjeti

Još vijesti