Slika nije pronađena

Zaljubljenost nas često zaslijepi pa ne vidimo emocionalno zlostavljanje dok nam se odvija pred očima, a osobito na vlastitoj koži. Ponekad nam se čini da nam dečko određenim ponašanjem pokazuje privrženost, ali to nije baš tako.

Određena problematična ponašanja često su upakirana u celofan ljubavi, brižnosti i štićenja partnera. Emocionalni `zlostavljači` nisu odmah prepoznatljivi jer svojim manipuliranjem ostavljaju dojam zaštitnika i nekoga tko `voli do boli`.

Ucjene, ultimatumi, manipuliranje – sve je to nešto što u početku djeluje kao ljubav, a svi dobro znamo da je ljubav nešto sasvim drugo. Problematične znakove je dobro prepoznati na vrijeme i napustiti takvu vezu koja ne donosi dobro niti jednom partneru.

Treba biti na oprezu pa ako sumnjaš da u tvojoj vezi nešto nije u redu, a nisi sigurna što, možda je vrijeme da saznaš koje ponašanje se tumači kao ljubav, ali zapravo to nije:

Svoje postupke opravdava s `Previše te volim`

Ovo u prijevodu znači samo jednu stvar, a to je: ljubomora. Ljubomora se na prvu čini slatkom jer pomišljamo da nas osoba jako voli i ne želi nas izgubiti, ali to postane jako naporno, osobito ako zaista ne želimo dečka učiniti ljubomornim i izbjegavamo dramu. Kada dečko prigovara o našoj dužini suknje ili za druženje s muškim prijateljima, možda se čini kao da mu je stalo, ali zapravo se radi o ljubomori koja je toksična.Ako govori ovako nešto `Ti si istu stvar napravila prije tri mjeseca i nisam ti ništa rekao`

Partneri nekada znaju zbrajati pogreške u vezi, ali to se naravno ne odnosi na vlastite failove. Ovo je neka vrsta pasivne agresije jer ako je njemu nešto zasmetalo trebao je reći, ali stvar je u tome što se vjerojatno ne radi o nečemu što mu je smetalo, ali sada smeta nama kada je on to napravio pa on samo traži izgovor. Primjerice,  on je izašao van s dečkima i nije odgovorio na poruku cijelu noć i ti mu prigovoriš, a on se brani time `da si i ti to napravila, a on nije ništa rekao`, a tvoj takav izlazak je već prošao i sama si mu se ispričala i objasnila zašto se nisi javila.


Stalno govori `Da me voliš to bi napravila`

Ultimativna emocionalna ucjena je kada nam dečko govori da ako ga volimo da  bismo napravile nešto što ne želimo. To je glupost jer istina je da on nas voli ne bi tražio nešto za što zna da ne odobravamo i što nam se ne sviđa. Osim toga, to je i čista manipulacija kako bi partner dobio ono što želi. Normalna i zdrava veza ne počiva na temeljima ucjene i manipulacije jer će to uvijek učiniti drugog partnera nesretnim.


Prijeti samoubojstvom

`Ubit ću se ako me ostaviš` ili `Umrijet ću bez tebe` su vrlo opasne izjave koje stavljaju dosta tereta na leđa partneru kojem je to upućeno. No, ovo može prerasti u opasnu ucjenu koja može dovesti do ruba. Kada dođe do prekida i kada dečko prijeti da će se ubiti ako ga ostaviš trebaš mu reći da ako se zaista osjeća suicidalno da ćeš pozvati pomoć i pomoći mu, ali da nećeš biti s njim u vezi. Nakon toga partner uglavnom povlači svoj blef.
Okrivljuje te za vlastite emocije

On je imao loš dan u školi i još se u međuvremenu posvađao s roditeljima i cijeli dan mu je jadan te od tebe očekuje da to popraviš. Tvoj dan nije toliko loš i zauzeta si nekim dogovorima oko školskog grupnog projekta i ne možeš mu se skroz posvetiti. Naravno, ti trebaš pitati što mu je, zagrliti ga i druge stvari, ali njegovo ponašanje nije dobro jer može stvoriti u budućnosti osjećaj krivnje u tebi da nemaš vlastiti život i da otkazuješ sve planove samo da se on ne bi osjećao loše.Govori stvari poput `Nitko te neće voljeti kao ja`

Ljubav može biti snažno oružje, a neki partneri će ju koristiti protiv svojih partnerica. Oni će govoriti nešto poput `Nitko te neće voljeti kao ja` ili `Nitko ne zna kako se odnositi dobro prema tebi osim mene` i slično samo kako bi curu zaista uvjerili u to. To može zvučati slatko na prvu, ali nije jer je isto neka vrsta ucjene i manipulacije.

Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Bolna istina: znakovi da niste jedno za drugo

Stvari koje pod hitno trebaš prestati raditi za simpatiju

Ovo nije dobro: tajni znakovi da te dečko guši

ponašanje kao ljubav ljubav

Još vijesti