Slika nije pronađena

Svaki prekid je težak i mnogi preporučuju kako biste bivšeg trebali potpuno izbaciti iz života jer je tako jednostavnije. No, što ako želite ostati u dobrim odnosima s bivšim?

Većina djevojaka je prošla ovaj scenarij ili zna nekoga tko je prošao: u vezi ste par mjeseci ili čak godinama, ali shvatite kako ne više funkcionirate kao par. Ipak, imate toliko toga zajedničkog, volite provoditi vrijeme jedno s drugim i ne želite se odreći te osobe u potpunosti, čak iako nemate zajedničku budućnost. Je li moguće vratiti se u friend zonu nakon romantične veze? Stručnjaci kažu da je, ali postoje pravila kojih se oboje trebate pridržavati.

1.Nema povratka na staro
Iako bi se ovo trebalo podrazumijevati, ne škodi ponoviti osnovno pravilo. Vi ste sada prijatelji, što znači da među vama nema intimnog odnosa: bez ljubljenja, maženja, seksa. Iako se možda čini primamljivim da budete prijatelji s povlasticama s bivšim dečkom, to je vjerojatno jako loša ideja. Taj će vas odnos samo zbuniti i onemogućiti vam da krenete dalje.

2.Trebat će vam vremena da postanete prijatelji
I vi i vaš bivši trebate određeni period koji će vam biti potreban da se ohladite. Tek nakon što to vrijeme prođe, možete započeti vaše prijateljstvo. Stručnjaci savjetuju da si dopustite najmanje tri mjeseca kako bi se drama oko prekida slegla i kako bi određene rane iz te veze zacijelile. Nakon toga, možete se početi družiti i istraživati vaš novi odnos.

3.Pazite gdje se družite
Nakon što je prošao period hlađenja, počnite se ponovno družiti u neutralnom, neromantičnom okruženju. Vaš prvi prijateljski sastanak ne bi trebao biti u kinu ili u romantičnom restoranu i nikako ne bi trebao biti jedan-na-jedan. Takvi sastanci mogli bi biti jako neugodni. Bilo bi najbolje kada biste u prvih par druženja uključili i zajedničke prijatelje koji će učiniti situaciju opuštenijom.  

4.Razmišljajte o vašem sljedećem dečku
Bitno je da razmislite o tome kako bi vaše prijateljstvo s bivšim moglo utjecati na vašu sljedeću vezu. Ako vašem novom dečku nije ugodno vidjeti vas kako se družite s bivšim, trebate to shvatiti ozbiljno. Morate biti svjesni kako postoji vjerojatnost da ćete jednog dana morati birati između svog bivšeg dečka i svog novog dečka.

5.Ne ostavljajte stvari nerazriješenima
Zapitajte se jeste li mentalno spremni početi iznova s bivšim dečkom? Ne biste trebali biti prijatelji ako među vama postoje neriješeni problemi koji korijene vuku u prošlim pogreškama ili ako ne možete otvoreno razgovarati o razlogu prekida jer će vas to naljutiti ili povrijediti. Ignoriranje problema nije dobar temelj zdravog prijateljstva.

6.Zapitajte se zašto želite ostati prijatelji
Ponekad ljudi žele ostati u prijateljskim odnosima s bivšim jer je to jedini način da ih zadrže u svom životu, ali će se podsvjesno uvijek nadati da će se ljubav ponovno rasplamsati. Ako je to slučaj kod vas, trebate se zapitati imate li neriješene emocije. Trebate prvo preboljeti prekid kako biste mogli biti prijatelji s bivšim. Međutim, moguće je i kako nemate više romantičnih emocija prema toj osobi i želite ga u svom životu samo zato što dijelite slične interese i hobije te uživate u društvu jedno drugoga. U tom slučaju moguće je održati zdravo prijateljstvo nakon veze.

Foto: Shutterstock.com - Yuricazac/ Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Trebaš li blokirati bivšu/bivšeg na društvenim mrežama nakon prekida? U nekim situacijama je to skroz u redu

Možda je idiot, ali - zbog ovih 5 razloga trebaš biti zahvalna bivšem dečku ČAK iako ga mrziš

Bivši te nikako ne može preboljeti – ovih 11 znakova ukazuju na to da mu je još stalo!

veza prijatelji s bivšim ljubav Prekid bivsi bivša ljubav