Slika nije pronađena

'Kakav je to ginekolog koji odbija pregledati pacijenticu jer je pomislila o “day after” tabletama? Možda se i ne bih žalila da sam došla i našla medicinsku sestru, ujedno časnu, koja dobrovoljno volontira u bolnici i ne želi izdati tablete. Ali riječ je o doktorici koja za to prima plaću. Kako je mogu staviti da JEDINA dežura preko vikenda ako ima ta svoja vjerska uvjerenja?'

Pitanja su to koja u svojem podužem pismu redakciji Slobodne Dalmacije javno postavlja 18-godišnja Splićanka koja je prošle subote svoju prijateljicu i vršnjakinju otpratila na Hitni ginekološki prijam KBC-a Split. Ondje joj je, kako prepričavaju djevojke, dežurna liječnica odbila propisati “tabletu za dan poslije” govoreći joj da će time uništiti svoj život i da su to abortivna sredstva.

Strahovala od neželjene trudnoće

'Dežurna liječnica kazala mi je da mi ona ima pravo uskratiti recept za tu tabletu i da nađem nekog drugog tko će mi to izdati. Ali koga da nađem u subotu popodne? Pa ne bih ni išla na Hitni ginekološki da sam imala izbora, a od poznanika sam čula da se tamo izdaju te tablete. No, kad sam vidjela kakav je stav dežurne liječnice, tražila sam da me pregleda neki drugi liječnik, ali su mi rekli da nema nikog drugog. Osim toga, nisam imala ni vremena jer se ta tableta mora popiti što prije kako bi djelovala...' − ispričala je pacijentica, koja je zatražila ginekološku pomoć jer je njoj i njezinu momku u petak prilikom spolnog odnosa pukao kondom, pa je strahovala od neželjene trudnoće.

>> Provjeri još cool stvari iz rubrike 'Ljubav i Sex'

Zbog svega je u bolnici “pripravnost” podignuta na najvišu razinu i od svih aktera zatraženo je očitovanje, a i Ministarstvo zdravlja upoznato je sa slučajem.

Više: Slobodna Dalmacija


Provjeri još...
Odgovorno seksualno ponašanje: Kontracepcija

Trebaju li tinejdžeri o seksu pričati s roditeljima?

kontracepcija seks Spolni odnos

Još vijesti