Slika nije pronađena

Prekinuli ste, on je prekinuo sa tobom ili si ti prekinula s njim. Više nije važno, ljubav boli, nedostaje ti nečiji topli zagrljaj, meki poljubac, društvo uz romantične pahuljice snijega i topli čaj. No, vaša veza i odnos ionako već dugo ne funkcionira i moraš krenuti dalje. Uz savjete koje ti daje Teen385 okrenuti ćeš novu stranicu u svome životu i prestati tugovati.

DOZVOLJENO JE PLAKATI

Osjećaš se tako tužno, jadno i bespomoćno, mogla bi samo plakati, cmizdriti, jesti anormne količine čokolade i sladoleda i slušati vaše omiljene pjesme i gledati omiljene filmove.

Bez brige, to je sve potpuno normalno i treba proći neko vrijeme dok sve ponovno ne sjedne na svoje mjesto. Stoga se isplači, slobodno potroši sve papirnate maramice i rupčiće. Vrijeme tugovanja je individualno, kod nekih je to mjesec, a kod nekih nekoliko mjeseci. U svakom slučaju što prije odradiš svoju fazu tugovanja i plakanja, tim bolje.

NE BUDI SAMA

U ovoj su postprekidnoj fazi prijatelji najvažniji. Razgovaraj s njima o tome kako se osjećaš, što te najviše muči, što bi voljela i kako da što lakše prebrodiš ovo razdoblje. Oni će te sigurno ohrabriti, dati ti savjete iz vlastitog i tuđeg iskustva, a ti odaberi one savjete za koje misliš da ti najbolje odgovaraju. Svoje probleme povjeri najboljoj prijateljici, mami ili sestri, tj. osobi kojoj u potpunosti vjeruješ i za koju si sigurna da o tvojoj tuzi neće pričati svim školskim kolegicama.

UŽIVAJ MALO

Nakon prekida vrlo je važno da se opustiš, odeš u shopping, kupiš konačno one naušnice koje si već dugo priželjkuješ. Za one koje ne vole shopping(makar je to skoro nemoguće), preporučujemo kupku uz mirisna ulja i svijeće, pa neka opuštanje počne. Vrlo je učinkovit i izlazak u neki klub, disco, ili na neki tulum gdje te nitko ne poznaje osim tvoje frendice, ispleši se, upoznaj nove ljude, obuci omiljenu odjevnu kombinaciju, našminkaj se i neka tulum započne. Vjeruj nam, brzo ćeš zaboraviti tog tipa koji te zapravo uopće niti nije bio vrijedan.

IZBACI BIJES

Tvoja ljutnja, bijes i tuga popratni su osjećaji koji idu uz prekid. Preporučujemo da odeš u dugu šetnju na obližnju livadu, ili brežuljak, ondje možeš slobodno vikati, glasno pjevati, plakati, vrištati, i na taj način izbaciti bijes. Isto tako možeš posuditi bratovu boksačku vreću, i do mile volje je izboksati. Sve dok tvoji izljevi bijesa ne ugrožavaju druge osobe, normalna su pojava. Ipak, pokušaj što prije suzbiti bijes, jer osobe sklone bijesnim ispadima nisu baš omiljene u društvu, bez obzira na uzrok njihova stanja.

ZAJEDNIČKE SLIKE, PISMA, POKLONI...

Bilo bi najbolje da sve zajedničke fotografije, plišane igračke, pisma spremiš u jednu kutiju i sakriješ ih na neko mjesto pored kojeg ne prolaziš svaki dan, npr. tavan, podrum. Izbriši sve ljubavne poruke, mailove jer na taj način ćeš ga puno prije zaboraviti. Da, lako je to reći i misliš kako bi najbolje bilo sačuvati sve vaše zajedničke stvari kao uspomenu na vašu ljubav. Naravno, uspomene ostaju i tu kutiju možeš ponovno otvoriti kada rane zacijele i kada više nećeš osjećati apsolutno ništa prema njemu.

NE ZAPOČINJI ODMAH NOVU VEZU

Makar misliš da će ti biti lakše čim naiđeš na nekog novog, varaš se. To će možda pomoći da zaboraviš svog bivšeg i vaš nedavni prekid, no samo ćeš si stvoriti još jedan problem. Taj će te dečko zavoljeti, a ti si ga iskoristila samo kao zamjenu. Još jedan prekid u tako kratkom razdoblju stvarno je previše, stoga si nemoj nametnuti još jednu obavezu koju, barem zasad, nisi u stanju riješiti.

Napisala: Mirta Combaj

Prekid ljubav savjeti prijatelji Pomoć preboljeti