Slika nije pronađena
Događa li se da se jednog dana probudite i postanete svjesni da ste zaljubljeni u najboljeg prijatelja ili prijateljicu? Da vas privlači osoba koju do tad niste smatrali fizički privlačnom niti ste prema njoj gajili neke romantične osjećaje?

Kratko i jasno: da, događa se.

Ovo nije jednostavna situacija. Sigurno se brinete o tome kako će nove emocije utjecati na vaš odnos, je li osjećaj obostran i kako da to uopće priopćite prijatelju ili prijateljici. Strah od toga da ćete izgubiti prijateljstvo velik je i niste sigurni isplati li se sve prokockati zbog zaljubljenosti.

Zato je dobro provjeriti jeste li se zbilja zaljubili. Sljedeće situacije nisu baš obećavajuće i možda su znak da vam treba podrška i pažnja, no najvjerojatnije niste iskreno zaljubljeni:

- oporavljate se od prekida zadnje veze
- vaš prijatelj je prekinuo vezu i potrebna mu je vaša pažnja
- prijatelj ima novu frizuru ili obleku pa vam se čini jako simpa i cool
- prijatelj je počeo novu vezu i ima manje vremena za vas (nedostaje vam)
- netko je rekao da bi vas voje bili dobar par
- nedavno ste se zbog nečega jače zbližili s prijateljem

Ako vam se ipak iskreno sviđa najbolji prijatelj/prijateljica i htjeli biste mu/joj to reći, ali niste sigurni osjeća li ta osoba isto prema vama, nekoliko je “znakova” koje možete potražiti i prepoznati u vašem prijatelju koji vam idu u prilog:

1. odjednom je jako šutljiv u vašem društvu – to se događa jer osoba ne želi reći nešto nepromišljeno ili glupo što bi moglo utjecati na vaše prijateljstvo (kao recimo: Zaljubljen/a sam u tebe).

2. ne može vas dugo gledati u oči jer se boji da ćete prepoznati zaljubljenost u pogledu

3. neprestano vas promatra i najčešće ste mu vi u središtu pažnje.

4. prepoznajte male znakove koketiranja: neprestano smišljaju razloge da vas dotaknu (ruku, rame, naslone glavu na vas dok ste u kinu, zagrli vas i slično), neprestano vas traži pomoć u obavljanju nekih poslova ili zadaće i daje vam komplimente koji možda i nisu najprijateljskiji (kao na primjer “uvijek si najzabavnija od svih svojih prijateljica”, “super ti stoji ta trenirka” – koja je btw. poderana i služi samo do dućana i natrag i td.)

5. promatrajte prijatelja i prijateljicu u društvu i u situacijama kad se susretnu s bivšim curama i dečkimada li ih društvo promijeni ili su i dalje usredotočeni na vas (neki se mogu zbog treme i straha u društvu ipak ponašati drugačije), zbune li se kad se susretnu sa bivšim ljubavima ili im to ne predstavlja nikakav problem, jesu li potpuno ravnodušni kada se susretnete s osobama koje su se vašem prijatelju ili prijateljici prije sviđale…

Ako mislite da prepoznajete znakove i ako ste sigurni da biste vaše prijateljstvo voljeli podići na novu razinu, prijatelju možete postaviti i nekoliko pitanja kao na primjer: “Koga bi najradije vodio u kino?” ili “S kim bi najradije plesao na školskom plesu”. Ako je odgovor “S tobom” onda možete uzvratiti jednakom mjerom i reći: “I ja osjećam isto i najradije bih se družila s tobom”. Na taj način ćete malo po malo utvrditi osjećate li jednake emocije.

Ako se svjesni rizika i sigurni u svoje osjećaje, a prepoznajete i neke od navedenih znakova u ponašanju vašeg najboljeg prijatelj ili prijateljice, možda je najbolje pokušati

Zadnji korak je - otvoreno pitati. Uvijek možete pokušati s rečenicom: “Primijetila sam da se u našem prijateljstvu nešto pomijenilo i ne želim te “isfrikirati”, ali imam osjećaj da ti se sviđam.” 
Pokušajte biti što prirodniji i opušteniji čak i ako vam je jako stresno i teško izgovoriti ove riječi. Možda vam prijatelj na prvu loptu zvrati rečenicom: “Ma briješ, sve je cool, ništa se nije promijenilo” i to je također ok. Možda mu samo treba vremena i hrabrosti da si prizna o čemu se radi. Odgovorite ležerno: “Okej, cool, samo sam malo znatiželjna, sve 5.
Nabacite “smile” i dajte si malo vremena. Nije dobro forsirati i pritiskati prijatelja niti u početku koristiti “teške” riječi kao što su “ljubav”, “volim te” i slično.

U situaciji gdje ste ludo zaljubljeni u prijatelja ne možete nastaviti funkcionirati kao “obični” prijatelji pa je svakako dobro skupiti hrabrosti i pokušati to riješiti. Ako ste doista dobri prijatelji vjerojatno ćete nakon malene pauze u druženju uspjeti prebroditi i ovakvu “krizu” gdje se jedno zaljubi, a drugo ne, a ako ste oboje zaljubljeni jedno u drugo – vaš će odnos postati još ljepši i dublji. Bolje je pokušati nego se cijelo vrijeme ispitivati kako bi se sve razvilo da ste bili iskreni.

L.B.
foto: sxc.hu

prijateljstvo ljubav

Još vijesti