Slika nije pronađena
Ako ovo čitaš, vjerojatno se pitaš je li možda došlo vrijeme kraja ljubavi s tvojim partnerom, biste li trebali možda prekinuti. Iako se vaš odnos možda bliži datumu isteka roka trajanja, možda ste ipak samo u nekoj krizi, nikad se ne zna. Možda su problemi s kojima se suočavate takvi da ih se vrlo lako može riješiti.

Prije nego što doneseš čvrstu odluku i prekineš vezu sa svojom/im dragom/im, razmisli jesi li se istinski odljubio/la ili si samo umoran/na od specifičnih svađa i svađica. Ponekad može biti prilično teško razlikovati to dvoje. Ali ne brini - ako se boriš sa svojim  osjećajima, na pravom si mjestu. Magazin Seventeen razgovarao je sa stručnjacima za ljubavne odnose April Masini i Andreom Syrtash o svim znakovima da tvoja ljubav prema partneru možda blijedi. Ako misliš da bi moglo biti vrijeme za odvajanje, evo sedam stvari na koje trebaš pripaziti u vašem odnosu:


1. Preispituješ svoje osjećaje zbog njega ili nje

Ako stalno razmišljaš o tome voliš li ga/ju još, to vjerojatno nije dobar znak. 'Kada ste zaljubljeni, obično ne sumnjate u to kako se osjećate', kaže Syrtash za Seventeen. I što je još gore, ako glasno izgovarate te zabrinutosti, možda si ipak sklon/s raskidanju veze. 'Ako vam je potrebno puno uvjeravanja, možda tražite izgovor za odlazak', ističe Syrtash.


via GIPHY


2. Ne želiš provoditi više toliko vremena s njim/njom

Nekad si obožavao/la svaku večer kad bi se našli i družili, a nedostajao/la bi ti one dane kad se ne bi vidjeli. Međutim, sad više nije baš tako. Radije ćeš se družiti s frendovima ili frendicama ili možda čak provesti večer sa svojom obitelji. 'Ljudi koji su zaljubljeni žele raditi stvari zajedno', kaže Masini. Ako imaš osjećaj da si odgovoran/na za to što provodite sve manje vremena zajedno, možda je to nešto što možeš riješiti sa svojim partnerom. 'Ako ste vi taj koji je odgovoran za to što ne provodite više toliko vremena zajedno i možete promijeniti svoje ponašanje po tom pitanju, onda to se možda radi samo o trzavici u vašoj vezi, a ne nečemu kroničnom kao što je kraj vaše ljubavi', dodaje Masini.


via GIPHY


3. Niste više toliko intimni

Ako se fizička intimnost u vašem odnosu promijenila, možda se ipak ne volite više toliko. Ako shvatiš da se sve rjeđe ljubite ili držite za ruke, trebalo/la bi pripaziti i na druge znakove. 'Javni iskazi ljubavi i pažnje su načini na koje partneri pokazuju svoje osjećaje', kaže Masini.

4. Ide ti na živce

Ide li ti često tvoj partner na živce? Budeš li iziritiran/a malim detaljima, kao što je način na koji režu svoje meso ili peru zube? Iako je sasvim normalno da ti tvoja bolja polovica ide malo na živce tu i tamo (nijedna veza nije savršena!), ako izirititanost ipak izlazi izvan granica i ne možeš više utjecati na nju, vjerojatno više nisi lud/a od ljubavi. 'Ako vam iznenada ide na živce sve što radi druga osoba, osuđujete to i uznemirava vas, onda bi to mogao biti znak da više niste zaljubljeni kao što ste možda nekad bili', kaže Syrtash.


via GIPHY


5. Ne možete se prestati svađati

Naravno, svađa s curom/dečkom je sasvim normalna, ali može biti i pretjerana. 'Kad ljubav blijedi, postoji prostor za druge emocije i drugačiju dinamiku odnosa', kaže Masini. 'Obično se, kad ljubav izblijedi, partneri počinju otresati jedan na drugoga. Otresanje postane prepirka, a prepirke postanu kronične', prema Masiniju, siguran način na koji možeš otkriti svađate li se previše, je taj da procijeniš svađate li se više i češće nego što izražavate bilo koju drugu emociju u vezi. Da biste shvatili prolazite li samo kroz teško razdoblje, trebate proučiti svoju povijest sa svojim partnerom. 'Pokušajte se uhvatiti u koštac s obrascima koje ste naučili u vašem odnosu, kako biste odlučili je li to kronični problem', ističe Masini.


via GIPHY


6. Ne pričate baš o njemu/njoj prečesto

Kad ti se netko stvarno sviđa, obično si prilično uzbuđen/a što ćeš o njemu/njoj razgovarati sa svojom obitelji i prijateljima. Želiš se hvaliti njihovim postignućima i reći im sve o svim slatkim stvarima koje su učinili za vas. Kad prestaneš to raditi, Masini kaže da bi to moglo biti zato što nisi tako zaljubljen/a kao što si nekad bio/la. 'Ako primijetite sebe - ili svog partnera – da ne pričate jedan o drugome na pozitivan način drugima, šanse su velike da vaša ljubav blijedi', dodaje Masini.


via GIPHY


7. Praznike provodite odvojeno

Iako možda niste spremni provesti velike obiteljske praznike kao što su Božić ili Uskrs sa svojom/im curom ili dečkom. Prema Masini, obično želite 'proslaviti svoju ljubav' kad su značajni dani poput Valentinova. Ako se odljubljuješ, ne želiš više učvršćivati svoju vezu, pa se počinješ odvajati tijekom praznika. Dakle, čak i ako se to ne čini kao velika stvar, to bi mogao biti znak da se polako odvajaš i odljubljuješ od svog partnera.


Foto: Pexels / Giphy

M.S.K. / Seventeen

Pogledajte još:

Pet lakih i provjerenih načina – evo kako doći do broja moba osobe koja ti se sviđa

11 tipova cura u vezama – prepoznaj sebe ili nju i suoči se s brutalnom istinom

8 kobnih pogrešaka – ove situacije svi trebamo izbjegavati na prvom dejtu

ljubav nema više ljubavi Prekid zaljubljenost prekid veze savjeti odljubljivanje sedam znakova

Još vijesti