Slika nije pronađena

Nakon što vas prođe onda početna zaljubljenost, krenu nastupati prvi problemi. Za početak, shvatite da niste savršeni, možda čak i da vam neke stvari jako smetaju jednom kod drugoga. Možda se čak i o stvarima zbog kojih biste mogli prekinuti. Naravno, ako vam je dovoljno stalo jednome do drugoga, potrudit ćete se riješiti sve probleme i poduzet ćete sve samo kako ne bi došlo do prekida.

No, što uopće znati biti u zdravoj i sretnoj vezi? Znači li to nikada se ne svađati s drugom osobom? Opraštati sve i svašta? Uvijek izvući deblji kraj, kompromisa radi? Ne.

Biti u zdravoj vezi znači uvažavati jedan drugoga, prihvaćati razlike, imati razumijevanja za drugu osobu, ali i voljeti se.

Ponekad zna biti teško imati to sve na umu, pogotovo kada padneš u lošu rutinu.

Donosimo ti nekoliko pravila koja će ti, ako ih se budeš pridržavala, pomoći da budeš u zdravoj vezi.

1. Odredi vrijeme za sebe i za svoje prijatelje

Kada si non-stop s nekime, naravno da će ti početi ići na živce. Ne moraš si odrediti jedan dan striktno u tjednu kada ćeš se družiti s ostalim ljudima, ali pobrini se da on/a nije jedina osoba koju vidiš cijeli tjedan. Sigurno je i tebi jasno da i drugoj osobi treba prostora za nju samu. Najgore što možeš napraviti jest zabraniti joj/mu da se druži s ostalima. Tako ćeš ju/ga samo otjerati od sebe!

via GIPHY


2. Imaj na umu da nisi sam/a u vezi

Koliko god tebi nešto smetalo kod druge osobe, budi siguran/na da ni ti savršen/a i da imaš sigurno barem jednu manu (a vjerojatno i više). Bitno je da kažeš čim te nešto zasmeta, ali bitan je i način na koji to kažeš. Potrudi se da ne bude neugodan/na, da izbjegavaš psovke i vrijeđanja. Čak ako i to nisi mislio/la tada, ono što je jednom rečeno, ne može se povući.

via GIPHY


3. Imaj poštovanja prema samom/oj sebi

Znaš što je dopustivo, a što ne. Uvijek zamisli kako bi tvoja situacija izgledala izvana i što bi rekao/la svojem prijatelju/ici da se oni nalaze u istoj situaciji. Teško je ostati objektivan kada je sve u vezi apsolutno subjektivno, no ako ne ostaneš priseban/na, možeš se lako dovesti u situaciju iz koje nema povratka...

via GIPHY


4. Komuniciraj s drugom osobom

Ovo je vjerojatno najbitnija stvar od svih, kao i inače u životu. Komunikacija. Ako ti nešto zasmeta, reci to odmah, u tom trenutku. Nemoj dopuštati da se stvari nagomilavaju. Na kraju ćeš poludjeti oko neke sitnice koja nema veze s ničime i ispast ćeš kao zadnji/a luđak/inja. Pogotovo, ako osobu odjednom zaskočiš sa svim problemima, a cijelo vrijeme se ponašaš kao da je sve u redu, naravno da će se ona osjećati izdano. Kako bi se i ti osjećao/la?

via GIPHY


No, postoji li to uopće u praksi? Zanima nas vaše mišljenje - postoje li sretne i zdrave veze?


Foto: Giphy/Visual Hunt/Pixabay

A.Š.

Pročitaj još:

Najčešće pogreške koje svi radimo u početku veze – ovaj put ih izbjegni!

Savršen proljetni dejt – top 10 ideja za romantičan provod u dvoje

S njima nemoj imati posla – pet tipova ljudi koji su najčešći varalice u vezi

veza dečko cura savjeti

Još vijesti