Slika nije pronađena

Kada ideš stavljati sjenila i pokušaš rekreirati look koji si vidjela na Instagramu nikako ti ne ispada tako dobro? Bilo da tek krećeš sa šminkanjem ili si profić, sjenila mogu zadavati probleme svakome.

Vizažisti uvijek imaju nekoliko dodatnih trikova u rukavi koji nam mogu pomoći kada je u pitanju šminkanje i nanošenje nekog od proizvoda. Pogotovo je to korisno kada su u pitanju sjenila. Nije teško pogubiti se u toliko boja, kistova u milijun veličina, sjenila različitih tekstura... Vizažistica celebova Erin Parsons koja šminka poznate djevojke za modne piste i različita snimanja za časopise otkrila je kako si olakšati nanošenje sjenila i izgledati odlično. Pokupi njene trikove i neka osnovna pravila kojima se služe youtuberice koje se bave šminkanjem, i svi će misliti da si pravi profić.


Za one koji tek kreću s korištenjem sjenila

Prvo i najvažnije pravilo je početi s nečim jednostavnim. Nemojte pratiti video s YouTubea ili pokušavati rekreirati izgled nekog celeba. Oni koriste hrpu različitih nijansi i imaju 1000 koraka, a za nekoga tko se tek ufurava, to će biti previše odjednom. Najbolje je krenuti s kremastim sjenilom i jednostavno ga nanjeti prstom. Kada se ti to postane prejednostavno, onda je vrijeme da kreneš s više boja.


Prvo treba nanijeti 'tranzicijsku' boju

Erin otkriva da je ovo trik kojim se i ona koristi svaki put kada nekoga šminka. Uvijek kreće s 'tranzicijskom' bojom, a to je toplije i hladnije nijanse smeđe i nude boje. Stavlja ih u pregib kapka i malo na vanjski kut oka. Samo ovo može biti nekada dovoljno za lijepu šminku.

Sve što se dalje dodaje, treba stavljati po malo

Nakon što postaviš 'tranzicijsku' boju i odlučiš da želiš dodati još nijansi, najbolje je ići polako dalje, pogotovo ako želiš staviti neku jarku ili šljokičastu nijansu. Ako stavljaš šljokice, za početak ih stavi malo na sredinu kapka, a ne odmah preko cijelog. Njen savjet za nanošenje šljokica je da oni toplog podtona uzimaju zlatne, a oni svijetle puti srebrne i ledenaste tonove.

Tako ćeš vidjeti kako ti se sviđa i da li stvarno ima potrebe da dodaješ još. Isto je i s jarkim bojama. Nije kraj svijeta ni ako kada završiš, to nije to, uz malo micelarne ili vlažnu maramicu, i možeš ispočetka.


Primer je bitan

Neki kažu da je primer bitan, neki kažu da nije. Na tebi je da odlučiš da li ćeš ga stavljati prije sjenila ili ne, ali s primerom ispod sjenila, ona su postojanija i dulje će izdržati na kapku. Ako nemaš poseban primer za sjenila, uvijek možeš staviti malo korektora, ali ovo nije preporučljivo za one kojima je koža masnija.

Na koji dio oka treba staviti što?


Dio ispod obrve (brow bone) je pravo mjesto za staviti šljokice.

Na kapak ide sve što poželiš, to je glavno mjesto gdje možeš pokazati svu svoju kreativnost, dodati metalik boje, šljokice ili jednostavno jednobojno mat sjenilo – sve ovisi o tome kako se ti u trenutku šminkanja osjećaš.

U pregib kapka (crease) obično se stavljaju neke tamnije nijanse jer se na taj način oku daje dimenzija.

Vanjski rub oka je također mjesto za tamnije nijanse, pogotovo ako pokušavaš napraviti smokey eye. Obično se sjenila na rub nanose u obliku slova 'V', ali ako želiš da ti šminka izgleda 'mekše' izblendaj sjenila u zaobljeniju liniju, kao slovo 'C'.

Gornji rub trepavice se može nekada i preskočiti, ali ako želiš nešto dodati i dati oku još veću definiciju, uvijek možeš proći s crnom olovkom za oči.

U donji rub trepavice možeš dodati bijelu olovku za oči kako bi postigla efekt da ti oči izgledaju otvorenije i veće. Možeš i u ovaj dio oka dodati crnu olovku, pogotovo će to dobro izgledati ako koristiš tamna sjenila i na ostatku oka.

Donji kapak je dio oka koji ne smiješ zaboraviti, izgledat će čudno ako na gornji staviš boje, a dolje ostane sve prazno. Neku od boja koje si dodala na kapak, lagano dodaj i na donji dio kapka uz sami rub od jedne strane pa sve do druge.

U unutarnji kutak oka možeš dodati još malo šljokica ili neke svijetle nijanse sjenila, pogotovo ako imaš male oči, a želiš da izgledaju što veće.

Foto: Shutterstock/ Pinterest/ Instagram

M.T.

Pogledajte još:

Uništila ti se šminka? Postoji način da ju spasiš – evo kako... [DIY]

Jesi li totalni antitalent za šminkanje ili još ima nade? Sedam znakova da od tebe nikad neće nastati vizažistica

Najčešće greške koje cure rade kad se šminkaju – izbjegni ih i učini svoj make up savršenim!

šminka oči make up sjenila savjeti trikovi

Još vijesti