Slika nije pronađena

Prije par dana održan casting za nadolazeći Cro-a-porter (koji se održava od 20.-22.ovog mjeseca) podsjetio nas je na cool stil koji je popularan zadnjih par godina, takozvani M.O.D., tj.model off duty, nazvan po načinu kako se oblače manekenke u slobodno vrijeme, na castinzima ili nakon revija.


Sa pojačanom popularnošću raznih streetstyle blogova  poput The Sartorialista (sigurno ih i ti pratiš - koji ti je najdraži?), počelo se posvuda pojavljivati sve više i više slika manekenki kako odlaze sa revija, obučene u cool mix dizajnerskih stvari koje su dobile sa revija koje su upravo nosile te vlastitih stvari koje su nabavljale u vintage ili high street dućanima . Cure diljem svijeta oduševile su se njihovim kombinacijama, koje su trendi, a ujedno i opuštene te je skovan već spomenut naziv model off duty. I mnogi su se dizajneri inspirirali tim stilom, pa je tako na primjer, Alexander Wang ili dvojac Dsquared često upotrebljavao sličan styling na svojim revijama. Ako se i tebi sviđa ovaj look, evo dva slična primjera, i kako ih nositi.

Look 1

Manekenke na castinge moraju doći u kombinacijama u kojima im se mora vidjeti tijelo, ali i koje su dovoljno opuštene da mogu u njima po čitave dane hodati. Zato često oblače kratke hlače i majice s cool natpisom, poput ovih sa naše slike. Taj look može odgovarati i za hladnije dane poput ovih, samo nabace neku vestu opuštene siluete i najlonke sa uzorkom.


Niske čizme u rock stilu odlične su jer su udobne za hodanje, a i povećavaju cool faktor svakoj kombinaciji. Kako su manekenke u svakodnevnom doticaju sa najboljom modom i dizajnerima, ne boje se i same eksperimentirati sa bojama i stilovima, tako da često nose pomalo otkačene detalje poput ovih naočala u boji.

Look 2

Kao što smo već rekli, manekenke ne mogu, a da ne prate modu, jer su stalno u doticaju s njom, pa tako vrlo dobro znaju što je u trendu. One odaberu jedan trendi komad, poput ove hit haljine u stilu 40-tih te je kombiniraju sa svevremenskim klasičnim  komadom poput crne kožne jakne i stvore opuštenu kombinaciju.


Kako se na nekim castinzima moraju prezentirati u cipelama s visokom petom, uvijek u torbi nose i takve cipele, u koje će se presvući iz udobnih ravnih cipela u kojima su došle, poput ovih niskih čizmica. Sve prave fashionistice, pa tako i manekenke, vole jedinstvene stvari koje se mogu pronaći samo u vintage dućanima, pa često nose torbe u vintage stilu poput ove sa slike. Za kraj, da se zagriju, ali i dodaju još jedan opušteni element u styling, dobrodošao je i veliki topli šal neutralne boje.

I, kako ti se sviđa M.O.D. stil, je li i tebe inspirirao da probaš neku sličnu kombinaciju?

Jasna Rausavljević

moda Street style blog