Slika nije pronađena

Dr. Martens čizme ili popularno zvane marte izumio je Klaus Martens, liječnik u njemačkoj vojsci koji je jednom prilikom nezgodno iščašio gležanj te su mu standardne vojničke čizme postale vrlo neudobne. Dosjetljivi doktor tako je svojim čizmama omekšao kožu, a u potplatu upuhnuo zrak. Tada nije mogao ni zamisliti da će njegov izum osvojiti i svijet, jer su ubrzo svi shvatili koliko su nove čizme udobne i praktične, a na početku su ih najviše kupovale kućanice.

Poznate kao zaštitni znak punk kulture, martensice su danas popularne među svim generacijama, a nedavno je i poznati britanski top model Agyness Deyn za taj poznati brend napravila vrlo uspješnu kolekciju.

Marte su onaj tip obuće koji nikada ne zastarijeva, a ako i ti imaš jedne u svojem ormaru savjetujemo ti kako se s njima malo poigrati i dodati im dozu tvog osobnog stila.


Za to će ti trebati akrilske boje i običan deblji kist te višekratne ljepljive matrice (to su one koje izgledaju kao naljepnice) s uzorkom po tvojoj želji koje možeš kupiti u svim dućanima koji drže pribore za slikanje ili pak u hobby art dućanima. Još će ti trebati plastični tanjur i pakiranje štapića za uši, a prije nego što počneš raditi dobro očisti svoju radnu površinu i svoje marte od prašine ili nečistoće.

Potom odlijepi matrice i stavi jednu blizu gornjeg ruba vezica marta te lagano pritisni kako bi se matrica skroz prilijepila na površinu.

U tanjur istisni malo boje te ju pomoću kista nježno utapkaj unutar matrice. Potom naljepnicu oguli  i stavi ju niže uz liniju vezica te ponovi postupak. Eventualne nedostatke, odnosno prelijevanje boje možeš popraviti štapićem za uši.

Naljepnice možeš staviti  bilo gdje samo pripazi da su lijeva i desna strana nakon svega jednake. Boje naravno biraš po svom ukusu.

U videu ispod možeš pogledati kako ukrasiti marte na malo drugačiji način: umjesto naljepnica korišteni su štambilji koji se namažu bojom i prislone uz marte.

Nosiš li ti marte? Kako tvoje izgledaju?

Sonja Curi
Foto: Polyvore.com

diy Martensice dr.Martens moda