Slika nije pronađena

Nije bitno odakle dolaziš i jesu li ti roditelji Hrvati, Japanci, Španjolci, Irci ili crne boje kože, svakog dana sigurno gledaš slike ‘ljepote’ i ‘ljepotica’ koje uopće ne nalikuju na tebe ni na ljude u tvojoj blizini. Iako modna industrija uzrokuje mnoge probleme mladim djevojkama (pad samopouzdanja, poremećaji u prehrani), istina je da ni modelima i manekenkama nije bajno u toj industriji.

Top modeli mogu biti među najutjecajnijim ženama svijeta, ali postoji i pozadinski svijet mode koji nije nimalo sjajan i glmurozan.

1. Modeli počinju jako mladi. Thairine Garcia imala je samo 14 godina kad se pojavila na naslovnici brazilskog izdanja magazina Harper’s Bazaar u veljači 2012. godine. ‘Vijeće modnih dizajnera Amerike’ savjetuje da se ne angažiraju modeli mlađi od 16 godina, a malodobni modeli u New Yorku imaju i pravnu zaštitu, ali modna industrija uglavnom sama stvara svoja pravila pa tako dizajneri i dalje nastavljaju zapošljavati modele stare (mlade!) samo 13 godina.

2. Modeling može uzeti visok emocionalni danak među mladim ženama. 2012. godine ‘Model Alliance’ anketirala je 85 manekenki iz SAD-a i otkrila da gotovo dvije trećine djevojaka moralo smršavjeti ako žele nastaviti raditi, a gotovo 70% njih patilo je od tjeskobe ili depresije. Georgina Wilkin podijelila je svoju priču i upozorila da su djevojke koje odlaze od kuće radi manekenske karijere često nespremne za ono što ih čeka. Isabelle Caro, Ana Carolina Reston i Hila Elmalich samo su 3 djevojke koje su umrle zbog komplikacija nastalih u uznapredovalom stanju anoreksije.

3. Karijere modela i manekenki najčešće su zbilja, zbilja kratke. Mlada djevojka obično se ovim poslom bavi samo 3 sezone. Svaka nova revija predstavit će i do 70% novih lica.

4. Iako djeluje glamurozno, plaća i nije toliko velika, obzirom na žrtvu i stres. Prosječna plaća američkog modela je 32,929 dolara.

5. Financijska situacija za djevojke koje stižu iz drugih zemalja može biti još i gora. Nakon što plate vize, let do Amerike, smještaj, fotografiranja i testiranja, čak i prije prvog angažmana mogu se zadužiti i do 10 tisuća dolara.

6. Što je prestižniji klijent (ili dizajner) manje su plaćene. Glamurozni poslovi poput snimanja za The Vogue, mogu biti plaćeni manje od snimanja za komercijalnije kompanije kao što su J. C. Penney.

7. Manekenke su mnogo, mnogo mršavije i više no što su to bile prije 30 godina.

8. Modna industrija proizvodi ideal ljepote koji jednostavno ne odgovara stvarnosti. I dok je gotovo polovina populacije Brazila crne boje kože ili su mulati, samo 28 modela koji su nastupali na Tjednu mode u Sao Paulu bilo je crne boje kože (to je samo 2,5%). U ispitivanju ‘Prava istina o ljepoti’, svjetska studija u kojoj je sudjelovalo 3,200 žena u dobi između 18 i 64 otkriveno je da samo 2% njih smatra da su lijepe. 52% žena iz Japana smatra da su predebele dok je pretilo samo 23%. Gotovo 60% žena smatra da je ideal ženske ljepote ‘prestrogo definiran’.

L.B./izvor: Upworthy

foto: screenshot/pbsvideo

Djevojke modna_industrija mračna strana poremećaji u prehrani pritisak Depresija

Još vijesti