Slika nije pronađena

Koliko puta ti se dogodilo da stojiš pred ormarom zureći u police krcate odjećom uzdišući kako nemaš što odjenuti? Da, svima nam je poznat takav scenarij.

Srećom, domišljate djevojke Matea i Nika doskočile su tom 'problemu' – odlučile su otvoriti dućan koji funkcionira poput knjižnice; učlaniš se, platiš članarinu i posuđuješ odjeću!

Budući da je u mnogim svjetskim metropolama trend 'posuđivanja robe' posve uobičajen, curke pokreću  'Modni Kolektiv',  mjesto gdje možeš donijeti odjeću koju više ne nosiš i posuditi što god ti se sviđa.

'Mi želimo stvoriti poseban mindset kod članova Modnog kolektiva, osjećaj zajednice. Oni ne posuđuju odjeću od nas nego je to sve naša zajednička odjeća, naš zajednički ormar o kojem se brinemo i kojeg volimo. Sharing is caring' objašnjavaju simpatične djevojke.


Kako funkcionira posuđivanje?

Za početak moraš imati 16 godina, zatim ispuniš prijavnicu i platiš članarinu. Postoje dva tipa članarine: ona od 200 kn uključuje posudbu jednog outfita tjedno, dok članarina od 300 kn pokriva neograničen broj posudbi mjesečno. Prethodno posuđena odjeća  mora se  vratiti u Kolektiv da bi se posudila nova.

Da bi posudila odjeću u Modnom kolektivu ne moraš biti član, a jednokratna posudba za 1 komad odjeće iznosi 50 kn + kaucija od 50 kn, a za outfit iznosi 100 kn + kaucija od 100 kn. Kaucija se vraća po povratu neoštećene odjeće u Kolektiv, u suprotnom se iznos kaucije koristi za popravak posuđenog. Ipak članovi imaju pravo na različite pogodnosti (mogućnost dulje posudbe, studentski popusti i slično).

Odjeća se posuđuje na tjedan dana. Članovi imaju mogućnost produljenja do 2 tjedna, ali se po isteku tog vremena odjeća mora vratiti u Kolektiv.


Ako te brine higijenski aspekt posuđivanja odjeće, budi bez brige; Matea i Nika objašnjavaju da se sva odjeća šalje vanjskim suradnicima na pranje i kemijsko čišćenje nakon nošenja (ovisno o propisanom načinu održavanja). Isto tako svaki novi komad odjeće koji dođe u Kolektiv šalje se na čišćenje prije prve posudbe.

Iako nas cure uvjeravaju da u Kolektivu svatko može pronaći nešto za sebe jer su pokriveni razni stilovi, a asortiman iz tjedna u tjedan raste, postoji i nešto što se zove 'WISHLISTA' na koju djevojke zapisuju određene komade robe koji su im negdje zapeli za oko što povećava šanse da ih Matea i Nika nabave.


Ako bi i ti željela sudjelovati u njihovoj priči, slobodno donesi svoju odjeću: 'Svatko može donijeti odjeću koju ne nosi, a koja je u dobrom stanju i tako pridonijeti povećanju baze odjeće 'zajedničkog ormara'. Mi odjeću ne otkupljujemo – za svaki doneseni komad smanjuje se mjesečna članarina za po 10 kn' kažu djevojke.

Dućan će biti otvoren od sljedećeg tjedna u Tkalčićevoj 73. Radno vrijeme je utorak i četvrtak od 17-21 sat i subota od 10:30-16:30, a ostalo po dogovoru. Više informacija možete dobiti na njihovom Facebook page-u.

 

Foto: Maja Turković
I.N.

Pročitajte još:

Ne znaš što odjenuti? Selfie aplikacija ocjenjuje tvoje modne kombinacije

Modne pogreške: odjeća koja će vas učiniti vizualno debljima

Stoljeće mode u samo 2 minute

modni kolektiv dućan posuđivanje

Još vijesti