Slika nije pronađena

Grudnjaci danas dolaze u različitim bojama, veličinama i dizajnu; iako su danas puno udobniji nego što su bili prije sto godina, djevojke i dalje jedva čekaju da ih skinu nakon cjelodnevnog nošenja.

Ako ste mislile da danas prevladavaju ludi standardi ljepote, pogledajte kako su izgledali najgori grudnjaci kroz povijest:

Korzeti

Danas se na korzet gleda kao na nešto seksi, ali 1500. godine to je bio jako bolan izum. Iz Good Housekeepinga može se saznati da su žene noseći korzete htjele svoje grudi spljoštiti pa su one toliko izvirivale da su gotovo cijele ispale van. Ovi korzeti su bili napravljeni od fišbajna, a to je riblja kost od koje se prave šipke u stezniku, češljevi, ukrasi i slično. To znači da je djevojke stalno stezala žica.


Pojasevi

Tijekom vladavine kralja Edwarda VII. žene u Velikoj Britaniji pokušale dostići oblik tijela `S`, a ne `pješčani sat` kao danas. Tkanina se zajedno s fišbajnom micala naprijed-nazad te tako činila da torzo ide više naprijed, a kukovi nazad što je formiralo oblik slova `S`. To je sigurno boljelo.


Metalni korzeti iz 1500. godine

I dalje se raspravlja jesu li žene nosile metalne korzete zbog ljepote ili zbog problema s leđima. Neki povjesničari inzistiraju da se ovaj korzet koristio u estetske svrhe jer je kraljica Francuske bila opsjednuta ljepotom. Modna povjesničarka Valerie Steele objašnjava da je mit o ovom korzetu počeo tako što je francuska kraljica bila opsjednuta ljepotom te ju je postizala `spravama za mučenje`, odnosno ovakvim korzetima. Drugi povjesničari pak tvrde da je ovaj korzet bio aktualan za vrijeme vladavine Katarine Medici, a tada je bio moderan struk od 33 centimetra. Ludi standardi ljepote, zar ne?


Dječji korzet iz 1800. godine

Čini se da nikada nije kasno učiti djevojčice o tome što društvo očekuje od njih kada je riječ o ljepoti. Naravno, ovo govorimo ironično jer 1800. godine su postojali korzeti za djecu, odnosno za curice. Reklame za ovaj korzet su jako bizarne te tvrde da će pristajati i bebi.


Grudnjaci koji smanjuju grudi iz 1920. godine

Tijekom 20-ih godina bio je aktualan dječački `look` pa su žene nosile grudnjake koji su im smanjivali grudi. Cure koje su imale veće grudi su trebale i pomoć pri `ravnanju` svojih grudi, a ovi grudnjaci su bili dobrim dijelom gumeni.Korzeti za treniranje iz ovog vremena

Oblik pješčanog sata je i danas aktualan što se ženskog tijela tiče, a sestre Kardashian su te koje su taj izgled još više popularizirale. Osim toga, one i koriste korzete za treniranje za koje se kunu da smanjuje struk. No, sestre očito ne znaju da to može nanijeti brojne zdravstvene probleme kao one s plućima i unutarnjim organima. Poruka djevojkama je: Kim i njene sestre nisu upravu te ove korzete ne bi trebalo nositi, a još manje trenirati u njima!
grudnjaci najgori grudnjaci Kroz povijest

Još vijesti