Slika nije pronađena

Hrvatice vole Mango i Cavallija, najznačajnijim domaćim modnim eventom smatraju Zagreb Fashion Week, a većinski misle da je pariški tjedan mode vodeći događaj u svijetu; omiljeni modni dodatak su im cipele, na odjeću troše manje od 1000 kuna mjesečno, a Sarah Jessicu Parker doživljavaju daleko interesantnijom od Luciana Benettona.

Nakon 10 mjeseci postojanja, portal CroModa.com postao je nezaobilazno odredište ljubitelja mode. Do sada je portal zabilježio više od pola milijuna posjetitelja, od kojih više od 80% dolazi iz Hrvatske. Imajući u vidu tematiku sitea ne treba čuditi da ubjedljivu većinu posjeta (oko 75%) ostvaruje ženska populacija. Pošto se radi o prilično pouzdanom uzorku za donošenje uopćenih sudova, u nastavku ćemo iznijeti neke statističke podatke.

Kako Hrvatice doživljavaju modu? O čemu najviše čitaju?

Statistike portala CroModa.com govore da Hrvatice obožavaju modnu marku Mango i sve što je vezano za Roberta Cavallija. Tako je video s Mangovom kolekcijom za proljeće/ljeto 2008. pregledan impresivnih 50.000 puta. Od 200 objavljenih galerija fotografija, najveću pažnju privukle su kreacije Roberta Cavallija. Njegova odjevna linija za proljeće/ljeto tekuće godine pregledana je oko 100 tisuća puta, dok je revija branda Just Cavalli, od svih predstavljenih haute couture i redy-to-wear kolekcija, dobila najvišu ocjenu, daleko nadmašivši razvikane modne kuće kao što su Gucci, Prada i Dolce & Gabbana. Da se ne radi tek o pukoj slučajnosti, već o istinskom fenomenu fascinacije Cavallijem (možemo to nazvati i kavalizacijom), najbolje govori podatak o tome da je od svih intervjua objavljenih na stranicama CroMode, baš onaj s Cavallijem (kojega je u Sarajevu napravila Gasha Miladinović) privukao najveću pozornost. Iza njega sliejdi ekskluzivni razgovor sa zvijezdom Seksa i grada, Sarah Jessicom Parker, kojega je Džana Mujadžić ostvarila u Cannesu. O estradizaciji mode najbolje svjedoči činjenica da je vrlo zanimljivi razgovor s Lucianom Benettonom ostao na margini interesa; Carrie Bradshaw je hrvatskim čitateljicama pet puta zanimljivija od utemeljitelja talijanskog modnog carstva.

Od hrvatskih modnih brandova, čitateljima je najprivlačniji bio Linea Exclusive, čije je haljine pogledalo 20.000 ljudi. S druge strane, na osnovu pregledanih video-prezentacija, najveću ocjenu dobila je revija Zorana Aragovića sa zagrebačkog Wella Fashion Weeka.

U anketi o omiljenim modnim dodacima, koja je sprovedena na uzorku od 1000 čitateljica, pobjedu su odnijele cipele. Rezultati govore da Hrvatice najviše vole kupovati cipele (njih 62%) i torbice (21%), dok su sunčane naočale must have dodatak za samo 17% hrvatskih trendseterica, iako bismo šetajući ulicama hrvatskih gradova mogli donijeti i drukčiji zaključak. Relevantnost ankete potvrđuju i statistike objavljenog sadržaja koji se tematski bavi cipelama: Priča o Manolu Blahniku i prezentacija najnovijih modela cipela prestižne kuće Prada čitateljicama su daleko primamljviije od Fendijevih, Guccijevih i CNC-ovih torbi, koje su, opet, interesom za dlaku nadmašile ponudu sunčanih naočala.

Najznačajnijim domaćim modnim eventom Hrvatice smatraju Zagreb Fashion Week (za kojega je glasalo 43,4% čitateljica), koji je dobio dvostruko više glasova od Nokia Cro-a-Portera. Od fashion događaja u regiji čitateljice prednost daju sarajevskom tjednu mode, koji je dobio četiri puta više glasova od onog beogradskog. Tek nešto manje od 15% posjetitelja sve modne događaje u regiji smatra potpuno beznačajnim. U sličnoj anketi, koja je za cilj imala saznati koji svjetski tjedan mode Hrvatice smatraju najznačajnijim – pobjedu je ubjedljivo odnio Paris Fashion Week, sa 40,4% glasova, ispred New Yorka (16%), Londona (14,9%) i Milana (10,6%). Podjednaku važnost svim spomenutim eventima pridaje nešto više od 12% čitateljica.

Priče o platežnoj sposobnosti modnih zaluđenika u jednoj tranzicijskoj zemlji, kakva je Hrvatska, uvijek zrače kontroverzama i socijalnim nelogičnostima. Iako su se žalile da su se šoping-preporuke portala CroModa.com bave preskupim komadima odjeće, najveći broj čitateljica posjetio je upravo stranice sa skupocjenim haljinama, jaknama i modnim dodacima, dok su jeftinije krpice, poput prezentacije haljina jeftinijih od 500 kuna, ostale u sjeni luksuznih accessorizea Roberta Cavallija i Dolce & Gabbane. Na pitanje koliko mjesečno troše na odjeću, Hrvatice odgovaraju skromnije. Njih 59,5% svakog mjeseca za modne pothvate izdvoji manje od 1000 kuna, 27,2% mjesečno potroši između 1000 i 2000 kuna, a 13,4% više od 2000 kuna.

zagreb fashion week mango cavalli