Slika nije pronađena

Tradicija Black Fridayja seže daleko u prošlost, a kod nas postaje sve popularniji tijekom zadnjih par godina. Popusti su sve papreniji, sve duže traju, a mi jedva čekamo da se bacimo na posao.

Black Friday
je neslužbeni naziv za dan koji slijedi nakon američkog Dana zahvalnosti koji se održava četvrtog četvrtka u studenom. Black Friday je zapravo početak božićne sezone šopingiranja, a ta tradicija postoji od 1952. godine. Sam pojam 'Black Friday' su šire mase počele koristiti tek od 1980. godine nadalje. U Americi svake godine dućane otvaraju sve ranije i ranije. Neki rade već od ponoći, a drugi zaista ne gube vrijeme i otvaraju svoja vrata dan ranije, na Dan zahvalnosti. Mnogi ljudi kampiraju ispred dućana kako bi bili sigurni da će uhvatiti sve najbolje popuste i sve stvari po koje su došli. Često izbiju i fizički sukobi između kupaca tijekom šopinga.

via GIPHY


Iako kod nas ta tradicija još nije toliko žestoka, popusti su tu! Neki traju i više dana, pa i tjedana, ne samo na Black Friday. Donosimo pregled najboljih popusta kako biste bili što bolje pripremljeni i možda roditelje već sad užicali pokoji uranjeni božićni poklon.

Ako te zanimaju dućani s odjećom nemoj propustiti popust u Zari koji će ići i do 50 posto na određene artikle. U H&M-u ćeš u petak i subotu moći kupovati po 20 posto sniženim cijenama, a danas još stigneš uhvatiti popust od 50 posto putem aplikacije ili online. Bershka i New Yorker će imati popust od 50 posto na dio asortimana, Mango 30 posto na sve, a C&A će u ponudi imati 30 posto popusta na jakne i pletivo. Također, Terranova će imati popuste do 30 posto i Orsay 20 posto.

via GIPHY


Nedostaju li ti cipelice za zimu, u Timberlandu će popust biti do 50 posto, u Shoe-be-do-u 30 posto na novu kolekciju od 22. do 26. studenog, u Shoosteru do 50 posto, a u Deichmannu će popusti vrijediti od 23. do 25. studenog i ići će čak 20 posto. Mass će imati popuste od 20 posto na sve, bez iznimke i do 50 posto na odabrane artikle. Kako bi podebljala svoju zalihu torbica i nakita u Parfoisu će popust ići do 50 posto, a u Sixu ćeš uz kupovinu dva artikla dobiti popust od 20 posto, dok ćeš uz kupovinu tri artikla dobiti 30 posto popusta. MAC će isto imati popust na svoje proizvode do 20 posto, a ako usred šopinga odlutaš do CineStara kako bi odmorila uz film, onda zapamti da ćeš 23. 11. imati besplatni refill velikih kokica.

Online popust Mango Outleta ipak uvjerljivo odnosi pobjedu s popustima od 70 posto na apsolutno sve. Mango outlet dostupan je online.


via GIPHY


No, pripazite! MUP je izdao upozorenje za siguran šoping koji vam donosimo u nastavku. Na ove stvari morate obratiti posebnu pažnju prilikom online šopingiranja...

1. Koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – vjerojatnije je da možete riješiti moguće probleme.

2. Potrudite se i istražite – provjerite recenzije prije kupnje.

3. Koristite kartice - imate više šanse za povrat novca.

4. Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja - traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno? Dobro razmislite!

5. Plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi.

6. Plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver.

7. Čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

8. Primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu? Dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver.

9. Ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača. Ako ne odgovara, obratite se svojoj banci.

Sad ste spremni za sve, zar ne?

Foto: Freepik/Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Najveći failovi internet šopinga: naručili jedno, a dobili nešto sasvim drugo

Saznaj jesi li šoping manijak

Izbacili je iz poznatog šoping centra zbog ovih hlačica! Pa svi ih imamo doma i nosimo... FOTO

Black Friday šoping savjeti popusti Online kupovina