Shopping

Ovaj petak, 25. studenog, održava se već tradicionalno Crni petak ili Black Friday. Dan koji je poznat kao dan za shoppingiranje. Posvuda su popusti, ali nije baš pametno kupovati kao luda. Neke su stvari više snižene u prosincu kada krenu zimska sniženja nego sada.

Black Friday je puno bolji u SAD-u nego kod nas. Tamo su na ovaj dan stvarno veliki popusti i isplati se kupiti puno toga. Kod nas najčešće to budu popusti od 20 ili 30%, što za većinu toga i ne ispadne neki super „deal“. Pogotovo kada uzmeš u obzir da se približavaju zimske rasprodaje kada će popusti biti vjerojatno i veći. Ipak, Black Friday nas sve malo zaludi jer sa svih strana vrište „sniženja!“. Nekada je to samo marketinška varka da nas se natjera da potrošimo novac jer mislimo da štedimo i da smo uhvatili super popust – a onda kasnije shvatimo da smo se zeznuli. Da ti se to ne dogodi ove godine, donosimo ti kratku listu stvari koju se NE ISPLATI kupovati na Black Friday. Čekaj zimska sniženja!

1.Najnoviji mobiteli i ostala nova tehnologija koja je tek izašla
Tehnologija je nešto što se u teoriji itekako isplati kupiti ovaj dan, ALI ne najnoviji modeli. Dućani će te navući da dođeš jer imaju popuste, ali onda će ispasti da su sniženi samo stariji modeli, ne i oni koji su nedavno stigli. Kad si već tamo, možda i pronađeš nešto za sebe i tako ćeš kupiti nešto po što zapravo nisi došla. Strpi se do zimskih sniženja!

2.Šminka
Dućani sa šminkom se baš i ne razbacaju kada dođe Black Friday. Dobre popuste možeš uhvatiti na web shopovima gdje se prodaje više brendova, ali u samim dućanima, nemoj očekivati da ćeš se previše nakupovati. Popusti su na ovo većinom jako mali kakvi se pojavljuju i tijekom ostatka godine, ništa posebno na Black Friday.

3.Božićne dekoracije
Božić dolazi! Obnavljanje ukrasa, lampica i ostalih dekoracija koje samo što nismo iznesli nije nešto što bi trebala raditi na Crni petak. Vrlo mali popusti, ako uopće i budu, nisu dovoljno dobar razlog da se razbacaš s kupovinom ovih stvari. I one će biti snižene tek u prosincu. E tada možeš uhvatiti velike popuste na njih, pogotovo ako ti nije bitno da imaš lampice od prošle sezone.

4.Nakit
Zlatarnice i dućani s nakitom neće biti ti koji će uskočiti na trend Black Fridaya i ponuditi popuste od 80%. Mali popusti koje i ponude nisu ništa posebno zbog čega bi trebala skočiti i ići brzo nešto kupiti.

5.Tehnologija koja je na velikom popustu – ali nije neki poznati brend
Privući će te jer ti baš treba televizija za sobu ili novi mobitel i imaju snižene neke modele i to jako puno. Često će većina tih jako sniženih biti neki manje poznati brendovi koji možda i nisu kvalitetom toliko visoko. Iako su sada jeftini, šteta je i dalje dati više novaca za nešto što neće raditi dobro. Prije kupovanja bilo kakve tehnologije, dobro istraži što kupuješ!

6.Knjige
Knjižare se kao i zlatarnice ne razbacuju s velikim popustima, barem ako je reći po prijašnjim godinama. Niti jedne godine nisu nudili super popuste zbog kojih bi se isplatilo otići i nakupovati hrpu knjiga kao da je Interliber. Radije ih preskoči.

7.Super jaki laptopi
Ako ti treba laptop za gledati serije i pisati seminare, onda ćeš na Black Friday moći pronaći odlične popuste i uštedjeti. S druge strane, ako tražiš neki jaki laptop, bilo da ti treba za gejmanje ili se baviš programiranjem i trebaš neku „zvijer“, takvi modeli neće biti ultra sniženi. Njih je bolje hvatati na sezonskim sniženjima, tada su bolje akcije.

8.Zimska odjeća
Da, bit će snižena, ali ne toliko da se isplati otići kupiti 10 majici ili obaviti najveći shopping i obnoviti cijelu garderobu za zimu. Ako će na neke komade i biti veliko sniženje, to će biti oni iz prošlih kolekcija, koji su i inače jeftiniji u ovo doba godine. Neka manja sniženja od 20% također nisu ništa posebno zbog čega bi trebala trpati stvari u košaricu. Tako da za Black Friday to neće biti nikakva izvanredna ponuda koju ne smiješ propustiti.

shopping Black Friday kupovina Crni Petak popusti što ne kupiti nije jako sniženo izbjegni zamke

Još vijesti