Slika nije pronađena

Nakon što je pogledala tablet svoje kćeri, ova mama iz Zagreba je ostala u šoku: neprimjerene, uvredljive poruke i ružne riječi dio su svakodnevne komunikacije devetogodišnjakinja.

'Pišu poruke poput: 'glupačo', 'ja ću tebe razbiti', 'ja ću te tući'. Radi se o verbalnom vrijeđanju pisanim putem. Neki roditelji su to doživjeli kao napad na njihovo dijete. No, neki smatraju da je to normalno', rekla nam je učiteljica, čiji je identitet ne želimo otkrivati radi zaštite interesa djece kojoj predaje.

U tom razredu curice su ulogirane u grupe na Viberu, a poruke koje si šalju, prema riječima ove zabrinute mame, 'ne samo da su neprimjerene njihovoj dobi, već se šalju i u vrijeme kad 9-godišnjaci već trebaju biti u krevetu'. Njezina kći se nalazi u toj grupi i ona kontrolira njezine poruke te tvrdi da je komunikacija u grupi aktivna i do ponoći.

Za nepriličan sadržaj u grupi na Viberu doznala je sasvim slučajno. Vidjela je kćer kako sjedi na krevetu i s nevjericom gleda u tablet. Kad ju je upitala što to gleda, imala je što vidjeti. Poruke djevojčica zgrozile su je. Svjedočila je verbalnom'obračunu' dviju curica.

'Pazi, moglo bi ti se nešto dogoditi sutra u školi', piše jedna.

'Ma, mo'š mislit, baš se bojim', odgovara druga.

A onda kreću u dogovor da se zaista i potuku u školi. I zaista, sutradan je bilo nekog naguravanje u školi.

Njih dvije su se naguravale, a ostatak razreda je 'navijao'.

Djevojčice se snimaju u kupaonici

Dan kasnije, mama ove djevojčice opet ne može vjerovati što vidi na tabletu. 'Jedna od djevojčica se snima i poručuje kako neka druga želi preoteti njezinog dečka. Jedna se snimala u kupaonici i poručila na Viberu kako se skida gola i kako se kreće tuširati', ispričala nam je mama svoje iskustvo.

Tvrdi i kako se sve to nekome može činiti bezazleno, ali za nekoliko godina, ako se nešto ne poduzme, bit će katastrofa. 'Jer ako oni s 9 godina već mogu organizirati te tučnjave, što će biti kad budu stariji, a obrazac ponašanja im se ne promijeni', zaključila je ova mama.

Što vi mislite o ovakvim porukama? Trebaju li roditelji provjeravati mobitele svoje djece?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: Dnevnik.hr
I.N.

mama Kćer poruke dopisivanje